Leerlingen van SO De Keerkring snijden en mengen zelf de groenten voor een heerlijke salade. Foto Henk van der Giesen:
Leerlingen van SO De Keerkring snijden en mengen zelf de groenten voor een heerlijke salade. Foto Henk van der Giesen:

“Er zijn vandaag koks in spe geboren”

Actueel 1.053 keer gelezen

ZOETERMEER - Leerlingen van SO De Keerkring aan de César Franckrode waren afgelopen maandagmorgen al vroeg in de weer met het snijden van groenten, koken, bakken en grillen tijdens Kok in de Klas. De koks Robin Collard en Joske Meijer van Ethica Restaurant gaven kookles in de groepen 6, 7 en 8. “We maken een olé tabouleh,” zei Robin. Gelukkig legde hij uit, dat het om een spannende salade ging.

Door Kees van Rongen

De leerlingen gingen onder leiding van de koks en de leerkrachten enthousiast aan de slag. De kinderen sneden zelf de groenten. Allerlei ingrediënten moesten bij het mengen voor de salade worden gebruikt. Samen met de koks Joske en Robin werd er serieus gekookt, gebakken en gegrild. Uiteindelijk mochten de leerlingen het zelfgemaakte gerecht in de klas opeten. Dat was waarschijnlijk wel het leukste van de hele les. Leerkracht Pascale begeleidde de kinderen in de kookles. “Iedereen heeft geproefd. Als ze dit gerecht niet zelf hadden gemaakt dan was het nooit gebeurd,” meent Pascale.
Sommige leerlingen zeiden, dat ze thuis ook wel eens in de keuken stonden. Andere leerlingen hadden nog helemaal geen ervaring met kokkerellen. Zij vonden het best lastig om de groenten te snijden. Maar ze hadden het snel door en genoten zichtbaar van het bereiden van de salade. “De groenten grillen vind ik het leukst,” zegt een van de leerlingen tijdens het evenement Kok in de Klas.

In totaal deden in heel Nederland deze week ruim 3.000 leerlingen mee in de bovenbouw van basisscholen, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. In Zoetermeer was Kok in de Klas deze week eveneens op de basisscholen De Spelevaert en IKC De Triangel. De organisatie van Kok in de Klas is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten. “Als we gezonder en duurzamer willen leven, moet onze manier van eten veranderen, meer plantaardig voedsel,” adviseert de Gezondheidsraad.

De Zoetermeerse leerlingen hadden er maandag duidelijk plezier in en leerden spelenderwijs allerlei ingrediënten kennen. “Door de snijtechnieken te leren en door te proeven worden kinderen geïnspireerd om vaker thuis in de keuken te gaan helpen,” daarvan is kok Joske Meijer overtuigd. Lisa van Antwerpen, makelaar Jong Leren Eten, die maandag in Zoetermeer bij Kok in de Klas aanwezig was: “Een aubergine herkennen, zelfstandig leren snijden, een glimlach. Het is mooi om te beleven wat Kok in de Klas doet.” Volgens directie-assistent Evelien van SO De Keerkring: “Er zijn vandaag koks in spe geboren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1