De Gele kornoelje valt in het vroege voorjaar op door zijn bloemen en in het najaar door zijn bessen. Foto: Joke de Ridder
De Gele kornoelje valt in het vroege voorjaar op door zijn bloemen en in het najaar door zijn bessen. Foto: Joke de Ridder

Natuur onder de loep

Actueel 569 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek schrijven kenners over de natuur in Zoetermeer. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder van de Zoetermeerse plantenwerkgroep KNNV. Joke ziet heel veel bloeien, jij ook?

Voorjaar

Vroeger was februari nog een wintermaand, maar met de hoge temperaturen van de laatste weken kun je het wel voorjaar noemen. We zitten in de dubbele cijfers, zoals het weerbericht dat noemt. Geen wonder dat heel veel voorjaarsbloeiers de kop opsteken. In rap tempo stromen de waarnemingen binnen. Na de sneeuwklokjes komen nu maarts viooltje, speenkruid, klein en groot hoefblad in bloei. Er zijn ook vroeg bloeiende bomen en struiken. De Japanse sierkers, een roze bloeiende prunus en de inheemse met witte bloempjes getooide sleedoorn, ook van de soort prunus. Op de foto zie je de gele kornoelje, Cornus Mas.

Bomen, en ook planten, die bloeien voordat de bladeren uitlopen noemen we naaktbloeiers. Dit biedt de boom voordelen: als ze bestoven worden door de wind heeft die vrij spel als er nog geen bladeren aan de boom zitten. Vroeg bloeien biedt ook een voordeel als insecten nodig zijn voor de bestuiving: omdat er nog weinig bloei is komen deze insecten allemaal op die paar bloeiende bomen en planten af. Imkers zijn blij met wilgen en gele kornoeljes, de eerste honingbijen die met lekker weer alweer vliegen, profiteren van het stuifmeel en de nectar van deze bomen.

Alle kornoelje soorten hebben bessen die door vogels gegeten worden. De gele kornoelje is de enige die ook voor mensen eetbaar is. Onthoud waar hij staat: aan het eind van de zomer geven ze vrije grote (1 cm) rode bessen met een grote pit, maar met lekker vruchtvlees, waar je jam van kunt maken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09