Afbeelding

Column burgemeester Bezuijen

Actueel 601 keer gelezen

Aangrijpende verhalen

Als burgemeester ontvang ik dagelijks talrijke mails, brieven en berichten via (sociale) media van inwoners. Met uiteenlopende vragen. Zo krijg ik de laatste tijd vaak verzoeken een woning te regelen. Kinderen die mij vragen om een huis voor hun vader, omdat de ouders zijn gescheiden en het thuis niet langer gaat. Ouders die hun (volwassen) kinderen en soms ook kleinkinderen in huis hebben genomen. Jongeren die al een hele lange tijd op zoek zijn naar een eigen woning. Ze informeren of ik iets aan de situatie kan doen. Ook berichten over woonoverlast belanden regelmatig in mijn mailbox. Burenruzies die uit de hand zijn gelopen. Meldingen van (drugs)overlast bij bepaalde woningen of bedrijfspanden. Buurten die te maken hebben met overlast door mensen met onbegrepen gedrag. Ook hier wordt mijn hulp gevraagd.

Dit soort aangrijpende verhalen gaan mij als mens en burgervader aan het hart. Ik wil graag iedereen helpen. Maar soms is het lastig een oplossing te vinden. Zo is onze rol beperkt bij het zoeken naar een woning en kan ik mensen alleen maar verwijzen naar de reguliere wegen, zoals Woonnet Haaglanden en makelaars. En dat is nu juist wat deze mensen vaak al geprobeerd hebben. Als het gaat om woonoverlast is onze invloed ook klein en kunnen we vooral een bemiddelende rol spelen.

Kunnen we dan helemaal niets doen aan dergelijke situaties? Nee, natuurlijk niet. We werken er samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en gemeenten om ons heen hard aan om de woningmarkt weer in beweging krijgen. Als u door Zoetermeer rijdt ziet u al een hoop (nieuw)bouwwerkzaamheden. Daarnaast zoeken we naar oplossingen voor tijdelijke huisvesting. En voor de woonoverlast is er een speciale aanpak die ervoor zorgt dat we conflicten kunnen oplossen met buurtbemiddeling. Als er veel en langdurig overlast is vanuit een woning en/of bedrijfspand - bijvoorbeeld door drugshandel - kan ik op basis van informatie van de politie een woning en/of pand sluiten. Maar tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat deze oplossingen niet altijd een uitkomst bieden.

Woningnood en woonoverlast zijn slechts twee onderwerpen waar ik regelmatig mails en brieven over ontvang. Ik ben blij dat mensen mij weten te vinden om vragen te stellen over onderwerpen die ons allemaal bezighouden. Zo blijven we samen werken aan een stad waar het fijn wonen, werken en recreëren is. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09