De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer

150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad

Actueel 757 keer gelezen

Zoetermeer - De gemeente is op zoek naar 150 betrokken Zoetermeerders die in een burgerberaad mee willen denken over de manier waarop de gemeente omgaat met afval. Afgelopen week hebben 17.000 inwoners een persoonlijke uitnodiging ontvangen van de burgemeester. Aanmelden kan tot 11 maart. Daarna volgt een loting.

De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Zoetermeerders worden uitgenodigd deel te nemen aan het burgerberaad dat hierover advies geeft aan het stadsbestuur. 

De centrale vraag is: Aan welke voorwaarden moet het afvalbeleid in Zoetermeer voldoen? Hierbij gaat het onder andere over hoe vaak afval wordt opgehaald, de kosten en de manier van afvalscheiding. 

Het is belangrijk dat de deelnemers van het burgerberaad verschillend zijn van leeftijd, geslacht, achtergrond, wijk, en woonsituatie. Om er zeker van te zijn dat er uit alle groepen voldoende deelnemers zijn, heeft de gemeente een groot aantal uitnodigingen gestuurd. In het geval dat er, bijvoorbeeld uit een bepaalde wijk, meer dan voldoende aanmeldingen zijn, volgt er een loting. Dus lang niet alle inwoners die zich aanmelden komen uiteindelijk in het burgerberaad. 

Wat gaat het burgerberaad doen?

Het burgerberaad komt vijf keer bij elkaar, vanaf begin april tot eind juni dit jaar. Het burgerberaad ontvangt informatie over hoe het afvalbeleid in Zoetermeer op dit moment is geregeld. In de eerste twee bijeenkomsten leren de deelnemers van experts over het onderwerp afval en vindt er onderling overleg plaats. In de derde bijeenkomst leren de deelnemers hoe ze een advies opstellen. In de laatste twee bijeenkomsten gaan ze met elkaar overleggen en wordt over het resultaat gestemd. Tot slot wordt het advies van het burgerberaad aangeboden aan het college en de gemeenteraad. 

Meer informatie
Op www.zoetermeer.nl/burgerberaad is meer informatie te vinden over het burgerberaad. Inwoners kunnen zich ook abonneren op de nieuwsbrief over het burgerberaad via www.zoetermeer.nl/nieuwsbrieven-aanmelden. Kies dan voor de nieuwsbrief burgerberaad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1