Leden van de Knotgroep Meer en Woud aan het werk. Foto: PR
Leden van de Knotgroep Meer en Woud aan het werk. Foto: PR

Zorgen voor behoud van karakteristiek landschap

Actueel 789 keer gelezen

Zoetermeer - De bijna veertig vrijwilligers (mannen en vrouwen) van de Knotgroep Meer en Woud willen het karakteristieke landschap in de omgeving van Zoetermeer behouden. Zij verzorgen al 45 jaar knotbomen, dunnen eilandjes uit, planten stekken van wilg en populier en helpen mee in de Natuurtuin in het Westerpark. De leden zijn ruim boven de 50 jaar. Een aantal tachtigers zwaait binnenkort af. Vandaar dat nieuwe leden weer welkom zijn.

Door Kees van Rongen

“Het plezierige aan knotten is werken in de vrije natuur, op plekken waar je anders nooit komt,” vertelt Pon Ruiter van Knotgroep Meer en Woud. “Je ziet knotbomen, boomsingels en eilandjes opknappen.
Het is belangrijk, dat een knotboom geregeld wordt teruggezet anders wordt hij te zwaar en te hoog en waait hij om of scheurt uit. Dan ben je een karakteristiek element in het landschap kwijt.”

De Knotgroep Meer en Woud werkt voor boeren en particulieren, die een groot perceel hebben, maar niet de tijd of expertise hebben om dat te onderhouden. Niet alleen wilgen en populieren, maar ook essen, elzen, eiken en zelfs platanen kun je knotten.
Op alle zaterdagen in januari en februari wordt door een aantal vrijwilligers gewerkt. Steeds vaker ook in november, december en maart en door gepensioneerden ook wel door de weeks.
De meeste plekken liggen op fietsafstand, maar je kunt ook meerijden. In principe werkt men van 10.00 tot 15.00 uur, maar je bepaalt zelf of je komt en hoe laat je vertrekt. Bij heel slecht weer wordt niet gewerkt. “In het begin krijg je begeleiding van een ervaren knotter, die je wegwijs maakt.
Het motorzagen doen de mensen, die een officiële cursus hebben gevolgd. Er is allerlei goed gereedschap van trekzagen tot kleine beugelzagen en van kloofbijlen tot takkenscharen. Veiligheid staat altijd voorop. Zagen is zwaar werk, maar opruimen kost veel meer tijd en is een stuk lichter. Afwisselen is dan ook het devies,” zegt Pon Ruiter.
“Tot ieders persoonlijke uitrusting behoort een oranje signaaljas met reflecterende strepen, een helm met gehoorbescherming en veiligheidsschoenen of -laarzen met een stalen neus. Voor de jas en schoenen, die in bruikleen worden verstrekt, wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. We heffen geen contributie. Onze inkomsten halen we uit de houtverkoop en uit werkzaamheden voor particulieren. Verkoopbaar hout zoals es en els wordt afgevoerd naar de opslag. Ander hout zoals populier en wilg mag de knotter meenemen.
Voor meer informatie of aanmelding mail naar: ponruiter@planet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1