Werkregisseur Joost Roskamp is trots op twee van de in totaal 245 kandidaten, Maryam Karimian en Stef Ottens, die aan werk zijn geholpen. Foto Kees van Rongen
Werkregisseur Joost Roskamp is trots op twee van de in totaal 245 kandidaten, Maryam Karimian en Stef Ottens, die aan werk zijn geholpen. Foto Kees van Rongen

Werkbedrijf De Binnenbaan begeleidt mensen naar betaald werk

Actueel 1.556 keer gelezen

Zoetermeer - “De gemeente gaf ons afgelopen jaar de opdracht 200 mensen met een uitkering naar betaald werk te begeleiden. Daarin zijn we geslaagd, want we hebben meer dan 245 personen volledig uit de uitkering naar werk geholpen. Daarnaast hebben we ook meer dan 100 mensen parttime- en bijna 185 mensen via loonkostensubsidie aan het werk geholpen,” vertelt de directeur-bestuurder Patrick Verhoef van Werkbedrijf De Binnenbaan.

Door Kees van Rongen

Een van de mensen, die nu stage loopt bij De Binnenbaan is Maryam Karimian. “Een prachtig voorbeeld, dat je nooit te oud bent om te leren,” zegt directeur Patrick Verhoef. Maryam komt uit Iran, is 58 jaar en moest eerst Nederlands leren spreken. Zij volgde een persoonlijk ontwikkeltraject en is nu bezig met een mbo-opleiding. “Ik werk nu twee dagen in de week achter de balie bij De Binnenbaan en hoop in de komende zomer mijn mbo-opleiding af te ronden. Dan ga ik voor een betaalde baan,” zegt Maryam.

Lees verder onder foto >

Werkregisseur Joost Roskamp helpt Maryam Karimian naar betaald werk. Foto Kees van Rongen

Aanstelling

De 22-jarige Stef Ottens wordt rijksambtenaar. “Ik krijg binnenkort een aanstelling bij een ministerie als gastheer,” vertelt hij glunderend. “Ik heb met hulp van Joost Roskamp, werkregisseur bij De Binnenbaan, eerst ervaring opgedaan en een mbo-opleiding gevolgd in de groenvoorziening en heb daarna als facilitair medewerker bij De Binnenbaan gewerkt. Eigenlijk wilde ik treinconducteur worden, maar het werk als facilitair medewerker lijkt voor nu beter bij me te passen.”

Joost Roskamp: “Wij doen er alles aan om de mens achter de kandidaat te leren kennen. Zo wordt begonnen met een uitgebreide screening. Mijn eerste vragen aan kandidaten zijn altijd: “Wat kun je? Waar sta je nu en waar wil je naar toe? Vervolgens bekijken we welk werk of ontwikkeltraject bij een kandidaat past en dat kan nog wel eens heel verrassend uitpakken.”

Stef Ottens (rechts) krijgt met steun van werkregisseur Joost Roskamp een vaste baan bij het ministerie. Foto Kees van Rongen

700 Werkgevers

De Binnenbaan heeft zelf verschillende werkplekken in Zoetermeer, Bleiswijk, Rijkswijk en Voorburg. Daarnaast kennen de accountmanagers van De Binnenbaan 700 werkgevers in de regio. “Onze accountmanagers zijn dan ook als eerste op de hoogte van vacatures.”

“In samenwerking met ondernemers, gemeenten en onderwijs ontwikkelen en matchen we mensen op werk. Met werkgevers hebben wij verschillende opleidingen ontwikkeld. Dit zijn korte opleidingstrajecten bij een werkgever op locatie. Daarnaast hebben we mbo-opleidingen van een of twee jaar. Je werkt dan drie of vier dagen per week bij de werkgever en gaat één dag per week naar school.”

Wie niet meteen bij een werkgever aan de slag kan, wordt op weg naar werk geholpen via een persoonlijk ontwikkeltraject. Daar wordt samen met de werkregisseur gewerkt aan de persoonlijke doelen van de kandidaat en het wennen aan werkritme. Men doet werkervaring op en kan trainingen volgen. Zo helpen de trainers bij het maken van een goede CV en hoe men zichzelf moet presenteren bij een sollicitatie. De werkregisseur bekijkt of de gestelde doelen worden bereikt en welke baan het beste bij een persoon past.

Begeleiding

De Binnenbaan werkt ook met groepen medewerkers op locatie bij bedrijven. De medewerkers worden dan begeleid door De Binnenbaan. Medewerkers die dit kunnen, vinden zo een extra uitdaging doordat zij bij een reguliere werkgever werken.

“Niet alleen werkzoekenden worden door De Binnenbaan geholpen. Ook werkgevers worden door ons ontzorgd.” Patrick Verhoef doet een oproep aan werkgevers om zich met arbeidsvraagstukken te melden. “Wij denken graag mee in de mogelijkheden die een bedrijf biedt en kunnen adviseren over hoe ondernemers om kunnen gaan met de arbeidsmarktkrapte en inclusief ondernemen. We ontwikkelen mensen naar werk en ontwikkelen werk naar mensen,” zo vat directeur Patrick Verhoef het werk van De Binnenbaan samen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27