De aanplant van de bomen en struiken wordt gedaan op de wekelijkse meewerkdag. Foto: Liesbeth van Bemmel
De aanplant van de bomen en struiken wordt gedaan op de wekelijkse meewerkdag. Foto: Liesbeth van Bemmel

Aanplant van bomen in Voedselbos Benthuizen voor de bijen hard nodig

Actueel 1.835 keer gelezen

Benthuizen - In Voedselbos Benthuizen worden tussen de bomen, struiken en planten die voedsel voor mensen geven nu ook bomen aangeplant voor de bijen. Zoals veel mensen weten gaat het niet goed met de bijen in Nederland.

De bijen hebben het moeilijk doordat er vaak te weinig nestgelegenheid voor ze is en ze te weinig voedsel kunnen vinden. Liesbeth van Bemmel, eigenaar en beheerder van Voedselbos Benthuizen, wil daar iets aan doen.
Afgelopen zomer zijn in het voedselbos al een bijenhotel, een bijenheuvel en een paar bijentorens gemaakt. Deze winter worden er verschillende bomen en struiken aangeplant die veel voedsel geven voor de bijen, zoals wilgen, acacia’s en linden.

“Bijen zijn heel belangrijk in het voedselbos omdat zij zorgen voor de bestuiving,” vertelt Liesbeth van Bemmel. Zij vervolgt: “De meeste mensen kennen vooral de honingbijen die in een volk leven. Maar voor de bestuiving zijn juist de wilde bijen, die solitair leven, van groot belang. Dat zijn de beste bestuivers.”

Bijensoorten

In Nederland zijn er meer dan 300 bijensoorten. Hoe meer verschillende soorten bijen, hoe beter de bestuiving. Dit is voor het voedselbos natuurlijk van groot belang want hoe beter de bestuiving is des te meer voedsel het bos oplevert. Maar het gaat Liesbeth niet alleen maar om meer oogst: “Ik heb het voedselbos ook opgezet voor de natuurwaarden en de versterking van de biodiversiteit. Ik zie elk jaar meer bijen, vlinders, libellen en vogels. Daar kan ik enorm van genieten.”

De aanplant van de bomen en struiken wordt gedaan op de wekelijkse meewerkdag. Vrienden van het voedselbos (een soort leden) zijn dan welkom om te helpen. Veel van hen vinden het heerlijk om in de buitenlucht met elkaar samen te werken aan iets moois. Dat geeft ze echt voldoening.

Voor de aanschaf van de bomen en struiken heeft stichting Voedselbos Benthuizen een subsidie ontvangen van De Groene Motor in samenwerking met het Cultuurfonds. Hiervoor is Liesbeth dankbaar: “We zijn heel blij met deze subsidie. Hiermee voelen we ons erkend en gesteund dat we echt van betekenis zijn voor de bijen en de biodiversiteit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18