Marit Nikerk van Scylla licht alvast een theaterdinerdeksel op voor Marije Arnouts van Wijck
Marit Nikerk van Scylla licht alvast een theaterdinerdeksel op voor Marije Arnouts van Wijck

Theaterdiners spelen eenzaamheid weg

Actueel 992 keer gelezen

Zoetermeer – Eenzaamheid is een belangrijk thema. Dus slaan vier plaatselijke instellingen de handen ineen. Doel is om 240 Zoetermeerders die eenzaamheid ervaren een verrassend diner met theater aan te bieden. Daarvoor worden er zes theaterdiners in de wijken georganiseerd voor inwoners vanaf 16 jaar. Op zondagmorgen ontmoeten de organisatoren Marit en Marije elkaar in Kiki at Franx in de Dorpsstraat.

Dat talenten elkaar aanvullen blijkt snel. Creatief en zakelijk is verenigd in Marit Nikerk, voorzitter van Scylla Theaterproducties en Marije Arnouts, programmaregisseur Cultuur en Sociaal domein bij Wijck. Een initiatief van CKC&partners om cultuur en sociaal te verbinden via activiteiten in de wijken. Marije over Wijck: “Het is niet vreemd hoor als je nog nooit van Wijck hebt gehoord. We zijn pas een paar jaar bezig en gestart in coronatijd. Maar dat gaat veranderen.” Via de community tegen eenzaamheid, initiatief van de gemeente Zoetermeer, is een bijzondere samenwerking gestart. Scylla, Wijck, Music and Mind en Palet Welzijn gaan samen aan de slag in de wijken om eenzaamheid te lijf te gaan. Met een verrassende combi van eten en theater. Marije vat het samen met de mooie slogan: “Waar het smaakt en je word geraakt!”
Marije vertelt verder: “Ik probeer in de voorbereiding iedereen bij elkaar te brengen. Maar ook de belangen te verenigen van de deelnemende instellingen” “En dat is fijn en ook nodig” vult Marit aan. Dolblij zijn ze dat hun subsidieaanvraag door de gemeente is gehonoreerd. Zes theaterdiners zijn nu mogelijk. “Het zou geweldig zijn als uit dit experiment contacten ontstaan en dat we duurzaam kunnen verbinden, maar ook dat het niet stopt bij deze reeks en dat het doorgang vindt” aldus Marit en Marije. Opvallend is dat dit experiment zich niet alleen richt op ouderen maar ook op jeugd vanaf 16 jaar.

Marit kan niet wachten totdat de eerste repetitie is geweest. “Het was niet moeilijk om uit een pool van acteurs enthousiaste spelers te halen die de gasten gaan verrassen”. Hoe? “Dat willen we niet vertellen want dan is de verrassing eraf. Wel kan iedereen zich op z’n gemak voelen en hoeven de gasten niet het podium op”. Zoals het nu bedacht is zullen vijf acteurs, ze eten mee, theater intermezzo’s verzorgen tijdens het diner. Live muziek met een divers programma wordt verzorgd door drie musici van Music and Mind. “Natuurlijk is er ruimte voor Sing a long naast verhalen vertellen, maar het repertoire is heel afwisselend en niet alleen meezingers” benadrukt Marit.

Palet Welzijn is betrokken omdat ze op hun locaties in de stad over wijkrestaurants beschikken. En eerder was toch al de wens geuit om wat meer afwisseling te brengen tijdens de gezamenlijke eetmomenten. Twee wijkrestaurants hebben een sociale functie in de wijk en er mag wel wat meer gebeuren hierin. “Vanuit Palet Welzijn is Ineke Hermus betrokken en Giny de Visser van Music and Mind maakt ons kwartet compleet”, haasten Marije en Marit te zeggen. “Onze talenten vullen elkaar heel goed aan, de samenwerking loopt prima”

Per theaterdiner is plaats voor 40 gasten. Het eerste diner is 15 december in Palet Welzijn Albrandswaard, het tweede op 18 januari volgend jaar in De Leyens. Kosten voor het drie-gangen theaterdiner zijn € 15,-. Marit: “En tijdens ons eerste diner in december is de tweede persoon gratis.”

Binnenkort zullen er door de hele stad flyers te vinden zijn. Daarin staat hoe inwoners zich kunnen aanmelden. “Vol is helaas vol met 40 gasten”, zegt Marije. “Maar voor ons is het geslaagd als alle diners vol zitten en iedereen na afloop blij verrast is. En wie weet ontstaat er door het theater ook meer verbinding tussen de gasten, daar doen we het voor”. Intussen kan via de website www.wijck-zoetermeer.nl informatie gevonden worden over de theaterdiners en het aanmelden daarvoor. Als het aan Marit en Marije ligt zal dit experiment uitgroeien tot een nieuwe verrassende aanpak om eenzaamheid in Zoetermeer weg te spelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18