
In de Vredesweek staan we stil bij vijf jaar Stad van Compassie
Actueel 370 keer gelezenZoetermeer - Vijf jaar geleden werd in Zoetermeer het Handvest van Compassie ondertekend door Shamier Madhar namens het Iloz, toenmalig burgemeester Aptroot en gemeenteraadslid Arco Weening. Nu zijn we vijf jaar verder en is de onvermijdelijke vraag. Hoe is het gesteld met de compassie in Zoetermeer?
Door Hélène Ouwerkerk
Shamier Madhar kijkt op zich tevreden terug op de eerste vijf jaar als Stad van compassie. “De organisaties in de stad zijn dichter bij elkaar komen te staan en weten elkaar makkelijker te vinden. Dat geldt voor de verschillende geloofsgemeenschappen maar ook de Marokaanse en Turkse gemeenschap, de mensen uit AZC en de verschillende vrijwilligersorganisaties”, zegt hij. In die zin is hij tevreden maar de voorzitter maakt zich ook zorgen. “We zien helaas wel een verharding in de samenleving. Voor ons is het dan ook belangrijk dat de compassievolle stad ook bij de burgers belandt.
Wat betekent het en hoe kan je compassievol leven? Ik maak me wel zorgen om die verharding en hoe we daar mee om moeten gaan”, zegt Madhar. “Aan de andere kant is het natuurlijk een continu proces. We moeten kijken in de stad wat haalbaar is, voor ons en de inwoners. Maar ik geloof zeker dat als we nog meer organisaties aan ons binden dit zeker zal helpen. Ik ben tevreden met elke stap die is gezet. Natuurlijk soms wil je sneller maar je moet elkaar ook de tijd geven.” Vooruitblikkend op de toekomst wil Madhar ook graag jongeren benaderen. “Tijdens gastlessen benadrukken welke kansen er zijn. En daarnaast hoop ik ook dat bedrijven zich de komende jaren bij ons aansluiten”, licht Madhar de doelen voor de toekomst toe.
Toekomst
Shamier Madhar is positief gestemd over de toekomst. Ook hoe het AZC aan de Rokkeveensweg is geland geeft hem hoop. “Aanvankelijk was er wat tegenstand van de buurt maar we kunnen nu stellen dat het goed is geland. Veel vrijwilligers zetten zich in en inmiddels wordt het AZC breed gedragen en dat is natuurlijk prachtig want dat betekent dat we in Zoetermeer weten wat compassie is”, zegt hij. “Acute zaken oplossen door dialoog. Niet praten over elkaar maar juist met elkaar. Dat is belangrijk en daar gaan we de komende jaren nog harder aan trekken.”
Vredesweek
Maar voor het zover is, is er eerst de Vredesweek die op zaterdag 16 september wordt afgetrapt met de Walk of Peace. Deze vredesloop begint om 10.45 uur bij het AZC aan de Rokkeveenseweg en gaat naar het CKC aan de Leidsewallen. “Een mooi evenement wat mensen bij elkaar brengt ongeacht welk geloof je hebt of helemaal geen geloof. In een stad van compassie maakt dat namelijk niet uit”, zegt Shamier Madhar.
Donderdag 21 september houdt het ILOZ een brede dialoogavond rond het landelijke vredesweekthema: (On)vrede en democratie, wat nu? Zo mogelijk samen met de Zoetermeerse gemeenteraad, die ook wil werken aan het overbruggen van de kloof tussen burgers en bestuur. Deze dialoogavond wordt gehouden in het Entreegebouw aan de Boerhavelaan en begint om 19.30. Aanmelden via Iloz.org.
De afronding van de Vredesweek is zondagmiddag 24 september op de locatie van het Apostolisch Genootschap in Driemanspolder. Vijf jaar Handvest van Compassie, wat heeft het opgeleverd? Wat wordt de inzet van de volgende vijf jaren? Deze vragen worden gesteld aan de gemeenschappen en partijen die in 2018 hun handtekening zetten onder het Handvest. Met een panel waarin naast Madhar waarschijnlijk ook de burgemeester zit wordt hierover gesproken. “We praten over wat we hebben bereikt en hoe we dat de komende vijf jaar gaan bewaken. En we doen dat natuurlijk in een feestelijke sfeer”, zegt Shamier Madhar.
Op beide zondagen, 17 en 24 september zijn er in verschillende kerken Vredesvieringen.
Alle informatie over de Vredesweek en de activiteiten is te vinden op www.iloz.org. Hier kunt u zich ook aanmelden.