Afbeelding

Vier maatjesprojecten presenteren zich

Actueel 908 keer gelezen

Zoetermeer - Vier maatjesprojecten zijn donderdagmiddag 30 maart aanwezig bij café MAX in bibliotheek Forum Zoetermeer. Zij geven informatie over verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger een stadsgenoot te ondersteunen.

Eén van de betrokken vrijwilligerscoördinatoren is Maria van den Akker. Over de achtergrond van de maatjesprojecten vertelt zij: “Wanneer iemand een chronische ziekte, beperking of psychiatrische problematiek heeft of mantelzorger is, kan zijn of haar wereld klein worden en mobiliteit of energie beperkt. Sociale contacten worden minder. Iemand kan zich daardoor eenzaam gaan voelen, een luisterend oor of zingeving missen, zich niet meer van betekenis voelen. Zeker als het sociaal netwerk klein is (geworden). De inzet van een vrijwilliger kan dan van grote betekenis zijn. Een bezoekje is vaak een belangrijk contactmoment in de week. Voor sommige hulpvragers is dit zelfs de enige gelegenheid om buiten te komen. Bij echtparen kan dankzij de komst van de vrijwilliger de mantelzorger even iets voor zichzelf doen. ”

Voor een ander én voor jezelf
Genoeg redenen dus om je in te (gaan) zetten als buddy/maatje. “Zeker!” beaamt collega-coördinator Karien de Bont. “Het mooie is dat veel van onze vrijwilligers zich aanmelden omdat ze iets voor een ander willen doen. Eenmaal ‘gematcht’ geven ze aan dat het hen ook veel oplevert: voldoening, energie, nieuwe inzichten, mooie ervaringen, relativeringsvermogen, een nieuw netwerk of simpelweg dankbaar zijn.”

Allerlei mogelijkheden
Buddy Netwerk, Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek, MEE ZHN-Vrijwilliger Thuis en Reakt Vriendendienst zijn de vier vrijwilligersorganisaties die buddy’s/maatjes inzetten bij zelfstandig wonende volwassenen in Zoetermeer. Ze richten zich op verschillende aanvragers: mensen met een chronische of ernstige ziekte en/of beperking, geheugenproblemen of dementie, (eenzame) ouderen vanaf circa 70 jaar en mensen met psychiatrische problematiek. De maximale duur van het contact verschilt per organisatie, van maximaal een jaar tot ‘onbeperkt’. De inzet varieert van enkele uren per maand tot maximaal een dagdeel per week.

Enthousiast geworden? Kom langs voor oriëntatie, informatie of aanmelding op donderdag 30 maart. De vier organisaties zijn van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de bibliotheek bij café MAX om meer te vertellen over alle mogelijkheden. koffie en thee staan klaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27