Afbeelding

Vier maatjesprojecten presenteren zich

Actueel 790 keer gelezen

Zoetermeer - Vier maatjesprojecten zijn donderdagmiddag 30 maart aanwezig bij café MAX in bibliotheek Forum Zoetermeer. Zij geven informatie over verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger een stadsgenoot te ondersteunen.

Eén van de betrokken vrijwilligerscoördinatoren is Maria van den Akker. Over de achtergrond van de maatjesprojecten vertelt zij: “Wanneer iemand een chronische ziekte, beperking of psychiatrische problematiek heeft of mantelzorger is, kan zijn of haar wereld klein worden en mobiliteit of energie beperkt. Sociale contacten worden minder. Iemand kan zich daardoor eenzaam gaan voelen, een luisterend oor of zingeving missen, zich niet meer van betekenis voelen. Zeker als het sociaal netwerk klein is (geworden). De inzet van een vrijwilliger kan dan van grote betekenis zijn. Een bezoekje is vaak een belangrijk contactmoment in de week. Voor sommige hulpvragers is dit zelfs de enige gelegenheid om buiten te komen. Bij echtparen kan dankzij de komst van de vrijwilliger de mantelzorger even iets voor zichzelf doen. ”

Voor een ander én voor jezelf
Genoeg redenen dus om je in te (gaan) zetten als buddy/maatje. “Zeker!” beaamt collega-coördinator Karien de Bont. “Het mooie is dat veel van onze vrijwilligers zich aanmelden omdat ze iets voor een ander willen doen. Eenmaal ‘gematcht’ geven ze aan dat het hen ook veel oplevert: voldoening, energie, nieuwe inzichten, mooie ervaringen, relativeringsvermogen, een nieuw netwerk of simpelweg dankbaar zijn.”

Allerlei mogelijkheden
Buddy Netwerk, Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek, MEE ZHN-Vrijwilliger Thuis en Reakt Vriendendienst zijn de vier vrijwilligersorganisaties die buddy’s/maatjes inzetten bij zelfstandig wonende volwassenen in Zoetermeer. Ze richten zich op verschillende aanvragers: mensen met een chronische of ernstige ziekte en/of beperking, geheugenproblemen of dementie, (eenzame) ouderen vanaf circa 70 jaar en mensen met psychiatrische problematiek. De maximale duur van het contact verschilt per organisatie, van maximaal een jaar tot ‘onbeperkt’. De inzet varieert van enkele uren per maand tot maximaal een dagdeel per week.

Enthousiast geworden? Kom langs voor oriëntatie, informatie of aanmelding op donderdag 30 maart. De vier organisaties zijn van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de bibliotheek bij café MAX om meer te vertellen over alle mogelijkheden. koffie en thee staan klaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51