Mariëtte de Groot en Lisette Witteman geven tijdens Rondje Meerpolder een kijkje achter de voordeur.
Mariëtte de Groot en Lisette Witteman geven tijdens Rondje Meerpolder een kijkje achter de voordeur. Robbert Roos

Ondernemers organiseren tocht rond historische Meerpolder

Actueel 2.859 keer gelezen

Zoetermeer - Aan de rand van Zoetermeer ligt een prachtige polder met veel ambachtelijke, agrarische bedrijven. Toch is dat bij veel inwoners van de stad niet bekend. Om platteland en de stad met elkaar te verbinden en uit te leggen wat er allemaal gebeurt, organiseren de ondernemers uit het gebied tijdens Hemelvaartsdag op 18 mei het Rondje Meerpolder.

Door Robbert Roos

De tocht rond de Meerpolder is ongeveer tien kilometer lang en kan per fiets of te voet worden afgelegd. Mariëtte de Groot en Lisette Witteman zijn twee van de initiatiefnemers van het rondje en beiden ondernemer in het gebied. “We merken regelmatig dat veel mensen niet goed meer weten hoe het er in een ambachtelijk boerenbedrijf aan toe gaat”, vertelt Lisette. Haar kinderen zitten in Zoetermeer op school maar ze merken dat veel klasgenootjes geen idee hebben wat er bij wonen op een boerenbedrijf allemaal komt kijken. “Door mensen uit te nodigen op onze bedrijven willen we een kijkje achter de voordeur geven en de afstand tussen het platteland en de stad verkleinen.”

Het idee voor het Rondje Meerpolder is op zich niet nieuw. “In het verleden had je de Polderdag die een beetje met ons rondje te vergelijken is”, vertelt Mariëtte. “Daar is mede door corona de klad in gekomen. Omdat we hier in een prachtige polder wonen met veel oude bedrijven besloten we het initiatief nieuw leven in te blazen met als resultaat een actieve en informatieve tocht die niet alleen leerzaam is maar ook goed voor de inwendige mens.”

Tijdens Rondje Meerpolder gaat de tocht in totaal langs negen verschillende bedrijven. Zo doen er verschillende melkveebedrijven mee waar u kunt zien hoe er nog op traditionele manier wordt gemolken, maar waar u ook kunt zien hoe een melkrobot werkt en er doet een bedrijf mee wat helemaal biologisch werkt. Ook kunt u een zorgboerderij bezoeken waar men alpaca’s houdt, opent een loonbedrijf de deuren, kunt u de bloementuin bezoeken én doen er verschillende paardenbedrijven mee. “Op ons vleesveebedrijf kun je zien wat er allemaal bij komt kijken voordat er een stukje vlees op je bord ligt”, legt Lisette uit. “We werken samen met slagerij Reas. Die is tijdens Rondje Meerpolder aanwezig op ons bedrijf.” En zo zijn er nog veel meer activiteiten. “Bij ieder bedrijf is wel iets te doen of te beleven”, vertelt Mariëtte. “Bij de een staat een springkussen, bij de ander zijn er leuke workshops en op veel plaatsen is er wel iets lekkers te proeven.” Ook valt er tijdens de tocht van alles te leren. “Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer vertelt over de historie van de polder”, legt Mariëtte uit. Wist u bijvoorbeeld dat de polder zijn naam heeft te danken aan het Zoetermeerse Meer dat tot 1614 een groot binnenmeer vormde? Toen het octrooi verleend werd om de polder droog te malen werd het gebied de eerste droogmakerij van heel Rijnland.” Daarna ontwikkelde de landbouw zich hier meer en meer. “Langs de Meerpolderdijk liggen verschillende boerderijen waarvan de oorsprong helemaal terug te herleiden is tot de zeventiende eeuw. Hoe bijzonder is dat.” Het gebied kent een enorme diversiteit aan vogels waarover de Weidevogelgroep u van alles kan vertellen.

Het Rondje Meerpolder begint om 10.00 uur en is geschikt voor jong en oud. U kunt starten waar u maar wilt en de tocht per fiets of te voet afleggen. Deelname met de auto is niet mogelijk. De deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan de vlaggen en posters van Rondje Meerpolder. Bij elk bedrijf is een flyer met de routebeschrijving op te halen. De dag is om 16.00 uur weer afgelopen. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie op de Facebook- en Instagrampagina van Rondje Meerpolder of kijk op groenehartrund.nl/rondje-meerpolder. Hier vindt u ook alle deelnemende bedrijven en aanvullende informatie over de activiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 7 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 7 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 7 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 8 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 23 uur geleden 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum gisteren 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt gisteren
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24