De scholendriehoek aan het Van Doornenplantsoen. Foto: Gerard van Warmerdam
De scholendriehoek aan het Van Doornenplantsoen. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Preventief de handen ineen voor meer veiligheid op school

Actueel 676 keer gelezen

Zoetermeer - Betere afspraken met scholen, gemeente en politie en vooral preventief problemen voorkomen. Dat is de insteek van het Convenant Schoolveiligheid dat morgen wordt ondertekend door burgemeester Bezuijen en (onderwijs)wethouder Van der Meer.

Door Hélène Ouwerkerk

Het Convenant Schoolveiligheid bestaat al sinds 2012. Begin vorig jaar zijn stappen gezet om het plan te vernieuwen. Door de schietpartij in een speeltuin in Buytenwegh en een geweldsincident op een parkeerterrein bij een school is dit versneld. Bij het convenant zijn alle middelbare scholen maar ook MBO Rijnland, de gemeente, politie en het OM betrokken.
Een belangrijk veranderpunt is de preventie laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Via jongerenwerkers zijn we bezig met de problematische jongerengroepen in de stad. Nu worden mogelijke problemen preventief gesignaleerd. Uiteraard wel met inachtneming van de AVG en privacy.” Ook Rob van Tricht, veiligheidscoördinator van het Praktijkcollege, roemt deze preventieve aanpak. “Door het convenant is duidelijk wat we moeten delen en zijn de verschillende scholen met elkaar in contact. Ook de rolverdeling is een enorm verbeterpunt.”
Voor burgemeester Bezuijen is het convenant belangrijk. Zijn woordvoerder: “De burgemeester heeft duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om niet alleen maar te straffen maar juist ook aan de voorkant actie te ondernemen. De incidenten waar we vorig jaar mee te maken kregen waren heel zichtbaar in de stad en hadden veel impact.” Als het aan de gemeente ligt wordt de aanpak ook regionaal of zelfs buiten de regio uitgerold. Het convenant wordt donderdag  ondertekend.

Uit de krant

Afbeelding
Onderwijs in de natuur 6 jun., 10:36
Afbeelding
Prijsuitreiking Rondje Meerpolder 6 jun., 10:20
Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07