Jan Kooijman kruipt in de rol van Nurejev. Foto: Annemieke van der Togt
Jan Kooijman kruipt in de rol van Nurejev. Foto: Annemieke van der Togt Annemieke van der Togt

Jan Kooijman kruipt in de huid van Nurejev

Actueel 797 keer gelezen

Zoetermeer - De Russisch-Oostenrijkse danser Rudolf Nurejev behoeft geen introductie. De danser die de Sovjet Unie ontvluchtte heeft een bijzonder leven in de schijnwerpers achter de rug. Genoeg stof voor een voorstelling. En die voorstelling zet de Theater BV samen met Jan Kooijman dan ook graag op het toneel.

Door Hélène Ouwerkerk

Een rijk gedecoreerde achterwand met daarvoor een divan. Jan Kooijman, die in de huid van de balletdanser Rudolf Nurejeve kruipt, ligt in een zwart satijnen huispak op een divan. De balletdansers Nehanda Péguillan en Kiran Gezels dansen samen een prachtig duet uit La Bayadère. Tot Nurejev de dansers bars tot de orde roept. Hun dans is volgens hem saai en afstandelijk. “Ik zie alleen techniek maar wat brengen jullie mee?”, bijt hij ze toe. “Ik wil jullie littekens zien.”

Er ontspint zich een verhaal waarbij Jan Kooijman in een monoloog het levensverhaal van Nurejev aan zijn publiek vertelt. Een monoloog die Kooijman deels ook als dialoog vertelt. Het is enorm knap hoe hij alleen, de dansers hebben namelijk geen tekst, de aandacht van het publiek weet vast te houden. In de zaal kan je letterlijk een speld horen vallen. Zijn verhaal is boeiend en goed opgebouwd. En ook in de dialogen waarbij hij slechts gebruik maakt van zijn stem, weet hij goed onderscheid aan te brengen. Van de vlucht van Nurejev naar het Westen, zijn relaties en uiteindelijk de fatale ziekte aids komen aan bod. Dit zijn overigens wel de belangrijke thema’s in de voorstelling. Waarom Nurejev zo’n goed danser was, blijft weliswaar onderbelicht maar het levensverhaal is sowieso interessant.

Wie echter bij de voorstelling Nurejev denkt uitgebreid te worden getrakteerd op veel mooie klassieke dansnummers, komt een beetje bedrogen uit. Nehanda en Kiran dansen slechts korte scènes. Jan Kooijman, toch ooit een begenadigd danser van het Scapino Ballet beperkt zich tot enkele dansmoves. Daar had meer van in de voorstelling gemogen

Toch is Nurejev zeker een aanrader. Een prachtige voorstelling die qua opbouw goed in elkaar zit en werkelijk geen moment verveelt. De toeschouwers hangen ademloos aan Kooijmans lippen. Een mooi decor en goede choreografie maken het af.

De voorstelling Nurejev is woensdag 5 april te zien in de grote zaal van het Stadstheater. Kaarten via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 3 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 6 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 19 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 21 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 21 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 22 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 22 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16