Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk
Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk

Kunstwerk Intercommunication op Stadstheater

Actueel 577 keer gelezen

Zoetermeer – Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer. Op zaterdag 25 februari zetten wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw het kunstwerk weer in werking. Dit valt samen met de viering van het 30 jarig jubileum van het Stadstheater.

Het kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Na lange tijd buiten werking te zijn geweest, is het nu weer gerestaureerd. Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. 

Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. De technici van het Stadstheater kunnen dit bord zelf programmeren, waarbij ze titels en teksten nemen van voorstellingen die in het theater worden gepresenteerd. 

Befaamd kunstenaar
Jeffrey Shaw is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Zijn werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris en Guggenheim Museum New York.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51