Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk
Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk

Kunstwerk Intercommunication op Stadstheater

Actueel 531 keer gelezen

Zoetermeer – Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer. Op zaterdag 25 februari zetten wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw het kunstwerk weer in werking. Dit valt samen met de viering van het 30 jarig jubileum van het Stadstheater.

Het kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Na lange tijd buiten werking te zijn geweest, is het nu weer gerestaureerd. Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. 

Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. De technici van het Stadstheater kunnen dit bord zelf programmeren, waarbij ze titels en teksten nemen van voorstellingen die in het theater worden gepresenteerd. 

Befaamd kunstenaar
Jeffrey Shaw is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Zijn werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris en Guggenheim Museum New York.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28