Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk
Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk

Kunstwerk Intercommunication op Stadstheater

Actueel 620 keer gelezen

Zoetermeer – Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer. Op zaterdag 25 februari zetten wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw het kunstwerk weer in werking. Dit valt samen met de viering van het 30 jarig jubileum van het Stadstheater.

Het kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Na lange tijd buiten werking te zijn geweest, is het nu weer gerestaureerd. Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. 

Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. De technici van het Stadstheater kunnen dit bord zelf programmeren, waarbij ze titels en teksten nemen van voorstellingen die in het theater worden gepresenteerd. 

Befaamd kunstenaar
Jeffrey Shaw is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Zijn werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris en Guggenheim Museum New York.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21