Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk
Jeffrey Shaw bij zijn kunstwerk

Kunstwerk Intercommunication op Stadstheater

Actueel 628 keer gelezen

Zoetermeer – Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer. Op zaterdag 25 februari zetten wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw het kunstwerk weer in werking. Dit valt samen met de viering van het 30 jarig jubileum van het Stadstheater.

Het kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Na lange tijd buiten werking te zijn geweest, is het nu weer gerestaureerd. Intercommunication is een onderdeel van het totaalconcept dat Jeffrey Shaw ontwierp voor het Stadstheater. 

Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. De technici van het Stadstheater kunnen dit bord zelf programmeren, waarbij ze titels en teksten nemen van voorstellingen die in het theater worden gepresenteerd. 

Befaamd kunstenaar
Jeffrey Shaw is een Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus. Hij pionierde in het gebruik van digitale media zoals computers en beam projectie. Zijn werken zijn geëxposeerd in toonaangevende musea wereldwijd waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Georges Pompidou Paris en Guggenheim Museum New York.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27