Burgemeester Michel Bezuijen met  winnaar Marus van der Made (l) en Ed Boutkan van Kunstgarage Franx.
Burgemeester Michel Bezuijen met winnaar Marus van der Made (l) en Ed Boutkan van Kunstgarage Franx. Robbert Roos

Marus van der Made wint kunst- en cultuurprijs 2022

Actueel 789 keer gelezen

Zoetermeer - Ieder jaar wordt weer reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Kunst- en Cultuurprijzen. Dit jaar gebeurde dat op donderdag 23 februari bij CKC en partners. Winnaar van het Visdiefje, een ontwerp van Fieke Hordijk, is dit jaar beeldend kunstenaar Marus van der Made. De stimuleringsprijs was voor Kunstgarage Franx als extra steuntje in de rug.

Door Robbert Roos

Het was een drukte van jewelste in de theaterzaal van het CKC en partners. De zaal was gevuld met alle genomineerden, de twee jury’s, veel belangstellenden uit het culturele veld en burgemeester Michel Bezuijen die dit jaar de prijzen mocht overhandigen aan de winnaars. Ieder jaar reikt de stad Zoetermeer namelijk de Kunst- en Cultuurprijs uit aan een persoon of organisatie die zich op cultureel gebied onderscheiden heeft. De twee jury’s die alle ingezonden werken moesten beoordelen stonden voor een flinke uitdaging; de stad barst namelijk van het creatieve talent. Dit jaar waren er extra New Town Zoetermeer Prijzen te verdelen in de categorieën Beeld, Woord en Scholieren- en Educatie, in het kader van 60 jaar Zoetermeer New Town. De ingezonden werken van mensen die niet op professionele manier met kunst bezig zijn laten op bijzondere en creatieve wijze zien hoe zij als inwoners van Zoetermeer naar hun stad kijken.

Voor beeldend kunstenaar en vormgever Marus van der Made ging met het winnen van de prijs een lang gekoesterde wens in vervulling. Van der Made staat vooral bekend als internationaal kunstenaar maar heeft daarbij zijn Zoetermeerse afkomst nooit verloochend. Volgens het juryrapport gaat Van der Made zowel in de toegepaste kunst als in zijn vrije werk een unieke dialoog aan met de omgeving en brengt zo de toeschouwer tot nieuwe inzichten. Zijn werken vonden een plek in menig collectie over de hele wereld, maar zijn ook terug te vinden in de stad zoals de brug tussen het CKC en de Dorpsstraat en de huisstijl van het Stadstheater. Van der Made moest het opnemen tegen een aantal sterke andere genomineerden zoals Milan van Weelden, Theater na de Dam van het Stadstheater, Janny van Maldegem en Eva’s Verjaardag van Greg & Baud Productions. “Ik werd al drie keer eerder genomineerd voor deze prijs maar elke keer ging er een schilder met de prijs vandoor en viel ik net buiten de boot. Het is als beeldend kunstenaar zoals ik best moeilijk om tegen die anderen op te boksen. Gelukkig is het voor mij na vier keer dan toch scheepsrecht. Ik ben dan ook erg trots en blij met deze erkenning.” 

Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat er besloten werd om Zoetermeer aan te merken als groeikern. Inmiddels behoort de stad als New Town tot de top drie van grootste steden in de regio. Bij de New Town Zoetermeer Prijzen, te verdelen in de categorieën Beeld, Woord en Scholieren- en Educatie, vielen Marieke Enze, Jacqueline Kos, Sterre Catsberg en VSO De Keerkring in de prijzen. Enze maakte een schilderij wat de kijker op bijzondere wijze meeneemt door een stad in beweging. Hoe langer je naar het werk kijkt, hoe meer je erin ontdekt. Kos maakte een gedicht over hoe het is om op te groeien in Zoetermeer terwijl Catsberg in haar ets verschillende kanten van Zoetermeer laat zien. Een aantal leerlingen van VSO De Keerkring maakte een vrolijke collage over alles wat Zoetermeer te bieden heeft. Als laatste kende de jury een eervolle vermelding toe aan de ‘Ambtsketen van de Toekomst’, speciaal gemaakt door Daan en Mia Haar voor klimaatburgemeester Suzanne Verboon. De keten toont de verschillende klimaatdoelen voor de toekomst en is volledig gemaakt van gerecyclede materialen.

De unieke Awards die de winnaars ontvingen zijn stuk voor stuk uniek en gemaakt door de bekende Zoetermeerse kunstenaar en grafittyartiest Tobias Becker Hoff.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1