De dames Brouwer lijken de onschuld zelve. Foto: Sander Benschop
De dames Brouwer lijken de onschuld zelve. Foto: Sander Benschop SANDER BENSCHOP

Spanning en humor in voorstelling Arsenicum en Oude Kant

Actueel 948 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeer is niet meer zo onschuldig als voorheen. Op 4 en 5 maart brengt Scylla Theaterproducties namelijk de droogkomische thriller Arsenicum en Oude Kant op de planken, waarin niets is wat het lijkt. Het publiek kan zich laten verrassen door aparte personages, vreemde wendingen en een dosis humor. “Het is een vrolijk stuk met een wrang kantje.”

De voorstelling Arsenicum en Oude Kant, gebaseerd op de gelijknamige film, neemt het publiek mee in een intrigerend verhaal. De Zoetermeerse zussen Annie en Martha Brouwer lijken de onschuld zelve, maar hun neef Maarten ontdekt dat zij er een macabere liefhebberij op nahouden. Dat zet Maartens relatie met Elise op scherp. De situatie wordt nog benarder als Jonathan, Maartens criminele broer, bij zijn tantes aanklopt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waanzin van Willie, Maartens andere broer, die gelooft dat hij koning Willem II is. Het resultaat: gevaarlijke en dolkomische chaos!

Oude dametjes
Al jaren stond dit stuk al op het wensenlijstje van regisseur Johannes Eichwald: “Als kind vond ik de gelijknamige film al briljant. Maar het is echt begonnen toen ik mijn huidige hoofdrolspelers, Adty Rees en Laura Hehenkamp, jaren geleden buiten voor het toenmalige Kwadrant Theater zag beppen en smoezen. Ik zag gelijk de gezusters Brouwer voor me.”
Inmiddels worden die verwachtingen helemaal waar gemaakt tijdens de repetities. “Het wordt helemaal geweldig,” vertelt Johannes blij. “De cast is fantastisch. Het is een goed geschreven stuk. Stuk voor stuk zijn de spelers op hun plek – ook al is het soms buiten hun comfortzone.” Het stuk wordt gedragen door hoofdrolspelers Adty en Laura, die als zussen de andere personages en het publiek op het verkeerde been zetten. “Ze zijn allebei de 65+ gepasseerd en spelen daarmee echt oude dametjes. Je ziet niet vaak in de amateurwereld dames van die leeftijd die nog zo sterk spelen.” Wie eerder al voorstellingen bij Scylla Theaterproducties heeft gezien, weet dat de regie altijd een originele draai aan het stuk probeert te geven. Het originele verhaal van Arsenicum en Oude Kant speelt zich af aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. “Ons publiek van nu heeft niet zoveel meer met grapjes over het begin van de oorlog. Ook sommige relaties waren oudbollig.” Dat was voor Johannes de reden om het stuk te herschrijven naar de huidige tijd in Zoetermeer. “Ik heb de grappen erin gelaten, maar ze slaan nu op de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie. Namen zijn Nederlands en sommige rollen worden nu door vrouwen gespeeld, want in onze tijd kun je wel het hoofd van de politie worden. Zo heb ik een hedendaagse draai aan het stuk gegeven, maar het verhaal blijft wel hetzelfde.”

Gehaakte kleedjes
De titel verklapt al dat ‘arsenicum’ en ‘oude kant’ in de voorstelling een bijzondere rol hebben. Omdat het stuk zich afspeelt in het huis van twee oude dames is Scylla een bijzondere samenwerking aangegaan met Wijck Zoetermeer. Dames van de Zoetermeerse haak- en breiclub maken namelijk speciaal voor de voorstelling diverse kanten kleedjes en dekens voor het decor. “Daar ben ik heel trots op!” zegt Johannes. “Achteraf worden deze dekens ook nog gedoneerd aan het goede doel Troostdekentjes!” Inmiddels kijkt de regisseur, maar ook de rest van de cast en crew onwijs uit om de voorstelling aan het publiek te laten zien. Zonder teveel te verklappen over de plotwendingen en verrassende personages is het vooral een stuk wat je moet zien. “Het is een vrolijk stuk, hoewel ik er een wrang kantje in hoop te brengen,” licht Johannes toe.

Kaarten
Arsenicum en Oude Kant is te zien op zaterdagavond 4 en zondagmiddag en - avond 5 maart in het CKC Zoetermeer. Kaarten à €12,50 zijn te koop via www.scyllaproducties.nl. De kaartverkoop loopt als een speer dus wees er snel bij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31