Oud-militairen van landmacht, luchtmacht en marine met de gedecoreerde Tom Boon von Ochssee in rolstoel in verpleeghuis Vivaldi. Foto Kees van Rongen
Oud-militairen van landmacht, luchtmacht en marine met de gedecoreerde Tom Boon von Ochssee in rolstoel in verpleeghuis Vivaldi. Foto Kees van Rongen

Feestje oud-militairen in Vivaldi

Actueel 1.368 keer gelezen

ZOETERMEER - De 76-jarige Tom Boon von Ochssee ontving afgelopen week in Verpleeghuis Vivaldi trots de oorkonde en bijbehorende onderscheiding voor meer dan 16 jaar trouwe dienst in de Bond van Wapenbroeders van secretaris J. Taal.

Door Kees van Rongen

Op de maandelijkse soosavond van de afdeling Zuid-Holland van de Bond van Wapenbroeders in november vorig jaar werd Tom Boon von Ochssee getroffen door een herseninfarct. In verpleeghuis Vivaldi wordt hij nu verpleegd. “Met een uitval links heeft men met fysio geprobeerd hem te leren lopen, maar dat is niet gelukt,” vertelt zijn vrouw Carmen.
“De Bond van Wapenbroeders is de oudste vereniging van oud-militairen en actief dienende militairen. “Bij de afdeling Zuid-Holland zijn het vooral dienstplichtigen uit de vijftiger en zestiger jaren. De meeste leden zijn tussen de 70 en 90 jaar,” weet sociaal coördinator Joop Nahon. De behoefte om na diensttijd met elkaar in contact te blijven ontstond al direct na de Eerste Wereldoorlog in 1918. Ook de erkenning van de inzet van veteranen moest onder de aandacht blijven. Nu blijken de mensen, die naar oorlogsgebieden zijn uitgezonden, toch hun eigen groepsbijeenkomsten te hebben. De dienstplichtigen in de vijftiger en zestiger jaren hebben dan ook duidelijk een andere belevenis van hun militaire diensttijd. Op de feestelijke bijeenkomst in Vivaldi ter ere van Tom Boon von Ochssee zijn verschillende leden van Contact Oud Mariniers (COM) en van Onze Vrijwilligers Vereniging (OVV) van het Korps Nationale Reserve. Zowel militairen van de landmacht, luchtmacht als van de marine zijn lid van de Bond van Wapenbroeders.
De heer Boon von Ochssee, geboren in Bandung (Indonesië), werd als 19-jarige dienstplichtige voor anderhalf jaar bij de landmacht in Suriname gestationeerd. “Daar ontmoette ik mijn vrouw Carmen. In 1972 zijn we in Rijswijk getrouwd. Inmiddels wonen we al 40 jaar in Zoetermeer.”Na zijn diensttijd ging hij als vrijwilliger naar het Korps Nationale Reserve. Hij werkte als bouwkundige bij de Rijksgebouwendienst. Carmen was lerares bij basisschool De Springplank.
De leden van de Bond van Wapenbroeders houden vooral gezellige bijeenkomsten om contact te houden met elkaar. “We zijn gelijkgestemden, die behalve naar soosavonden overigens ook herdenkingsbijeenkomsten bezoeken.” Carmen en Tom zijn bekend als organisatoren van kumpulan Sri Lestari, het dans- en muziekfestijn, dat in december in De Tas in Benthuizen plaatsvond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 19 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16
Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40
Heemkundige Bas Beaard geeft uitleg over de gebrandschilderde ramen van De Spar van glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Foto: Kees van Rongen
Hans van de Bunte hoopt op erfgoedcentrum na waardebepaling van collectie De Voorde 23 mrt, 10:48
Gedurende de hele dag, zaterdag 23 maart, krijgen klanten 15% korting op alles van de afdeling wonen & verlichting.
Opening van vernieuwde afdeling wonen & verlichting bij Bouwhof 22 mrt, 11:59
Het werd een spannende middag met verrassende uitslagen en negen medaillewinnaars in de groepen 3 t/m 8. Foto: pr.
Damtoernooi en damspel op IKC De Vijverburgh al jaren populair 22 mrt, 11:28