Tobias Becker Hoff en Hilko Folkeringa in het kunstwerk. Foto: Fred Roland
Tobias Becker Hoff en Hilko Folkeringa in het kunstwerk. Foto: Fred Roland Fred Roland

Kunst op de muur van het Stadstheater

Actueel 871 keer gelezen

Zoetermeer - Het Stadstheater heeft er een kunstwerk bij. De Zoetermeerse kunstenaar Tobias Becker Hoff die bekend staat om zijn street art in de openbare ruimte maakte in opdracht van het Stadstheater een muurschildering voor één van de entrees naar de grote zaal.

Door Hélène Ouwerkerk

“Eigenlijk is de muurschildering van Tobias de laatste fase van het vervangen van de stoelen”, zegt Stadstheater-directeur Hilko Folkeringa. Deze zomer werd de grote zaal opgeknapt met nieuwe stoelen en tapijt. Bij deze werkzaamheden was de muur beschadigd. “Natuurlijk hadden we de muur kunnen sauzen maar ik vind een verfraaiing ervan een beter idee. Zeker gemaakt door een lokale kunstenaar. Ik was onder de indruk van de voorstellen van Tobias”, legt Hilko Folkeringa uit.
De muurschildering van Tobias Becker Hoff is een abstracte schildering bestaande uit vierkante vormen en cirkels. “Door deze met elkaar te verbinden ontstaat er suggestie van diepte”, legt de kunstenaar uit. “Hierdoor gaat het alle kanten uit en staat het symbool voor het geluid en de beweging die theatermakers en bezoekers maken”, vertelt de kunstenaar. Als kleurenpalet liet Tobias zich inspireren door de oranje en staalblauwe kleuren die nu al in het Stadstheater zijn. “Ik wilde niet te felle kleuren gebruiken omdat dit kan afschrikken. Dit werk is voor een breder publiek. Ik heb voor het concept alle vrijheid gekregen en verschillende concepten uitgewerkt. Deze is het uiteindelijk geworden”, vertelt hij.

Stad
Veel mensen kennen de street art werken van Tobias Becker Hoff. Werken van hem zijn de muur in de Dorpsstraat en bij Centrum West. Maar ook het Hopman gebouw wat hij met 11 kunstenaars transformeerde tot een kunst landmark is van zijn hand. Als het aan Tobias Becker Hoff ligt, kan Zoetermeer wel wat meer street art gebruiken. “Ik geloof dat een hoop ambtenaren dat wel zien zitten maar het wordt bestuurlijk tegenhouden. Dat is jammer want de waarde van cultuur is niet in geld uit te drukken. Als de gemeente meer street art laat realiseren dan zal het bedrijfsleven snel volgen”, verwacht Tobias. “Het is een meerwaarde voor de stad en haar bewoners.”

Hilko Folkeringa is het roerend met Tobias Becker Hoff eens. “Ik ben blij met de keuze. Waarom een muur wit schilderen als er ook zoiets moois op kan? We hebben al foto’s hangen van Remco Koers en streven naar meer beeldende kunst in het theater. Het is toch tof?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05