Loeki en Wim van Weert genieten samen enorm van de kookworkshops.
Loeki en Wim van Weert genieten samen enorm van de kookworkshops. Familie Van Weert

Samen koken en genieten bij de Onvergetelijke Kookclub

Actueel 1.441 keer gelezen

Zoetermeer - Tijdens de kookworkshops van de Onvergetelijke Kookclub gaan mensen met Alzheimer en hun naaste of mantelzorger onder begeleiding van een kok samen aan de slag om een heerlijke maaltijd te koken. Het initiatief is inmiddels landelijk een succes en vanaf 9 februari ook actief in Zoetermeer.

Door Robbert Roos

“We hebben twee weken geleden een proefavond gedraaid met de vrijwilligers waarbij ze van Arie Slob ook een voorlichting over de omgang met mensen met Alzheimer kregen”, vertelt Wim van Weert enthousiast. “Dat was een groot succes. We kunnen niet wachten om te beginnen.” Na de start in februari worden de workshops elke tweede donderdag van de maand van 17.00 uur tot ongeveer 20.00 uur georganiseerd.” In totaal is er plaats voor tien stellen per keer. Er worden verschillende gerechten gekookt waarbij ook rekening gehouden kan worden met dieetwensen.

Zo’n zeven jaar geleden werd Loeki gediagnostiseerd met Alzheimer. Sindsdien is haar man Wim haar mantelzorger en is hij lid van de Stichting Alzheimer Nederland. “Loeki is altijd een echte keukenprinses geweest die het heerlijk vond om in de keuken te staan. Toen ik een mailtje kreeg over de Onvergetelijke Kookclub, een initiatief waarbij je samen kookt, eet en er ruimte is om lotgenoten te ontmoeten dacht ik direct; dat is echt iets voor ons.” Het initiatief is ontstaan naar aanleiding van het bekende tv-programma Restaurant Misverstand waarin Alzheimerpatiënten en hun mantelzorger of een van hun naasten onder begeleiding van een chef-kok aan de slag gaan. Dat is goed voor hun eigenwaarde. Het landelijke initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de Postcodeloterij. Inmiddels worden er op zo’n 20 verschillende plaatsen in Nederland Onvergetelijke Kookclubavonden georganiseerd.

De kookavond waarvoor Wim en Loeki werden uitgenodigd vond plaats in Dordrecht, maar dat vonden zij geen enkel probleem. “De verbinding is goed, je bent er met een half uurtje.” Na een eerste bezoek waren beiden direct enthousiast. “Het concept is erg leuk. Een kok van Resto van Harte verzorgt het menu en de inkopen. Vervolgens legt hij uit hoe je de maaltijd, altijd een driegangen diner, klaar moet maken, waarna je samen aan de slag gaat.” En dat werkt. “Loeki kan erg onzeker worden als ze merkt dat iets niet lukt of als ze iets vergeet”, legt Wim uit. “Tijdens de avonden van de Onvergetelijke Kookclub ziet ze dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen. Dat is erg goed voor haar zelfvertrouwen.” Zelf beleeft Wim ook erg veel plezier aan de kookavonden. “Je bent er samen lekker even uit en ontmoet mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Soms hoef je elkaar maar aan te kijken, of heb je aan een half woord al genoeg.” En voor de kosten hoeven de deelnemers het zeker niet te laten. “Voor € 7,50 per persoon heb je een hele avond plezier.”

Omdat de kookavonden zo goed bevielen besloot Wim te kijken of het initiatief ook in Zoetermeer georganiseerd kon worden. “Vorig jaar tijdens een lunch van Magisch Zoetermeer kwam ik in contact met wethouder Ingeborg ter Laak”, vertelt Wim. “Zij was direct enthousiast over het idee en koppelde mij aan beleidsmedewerker Natascha om samen op zoek te gaan naar een geschikte locatie.” Die werd gevonden bij Stichting Eigen Wij aan de Voorweg 112 in Zoetermeer. “De ruimte is perfect voor de kookclub en ook de grondlegger en voorzitter van Stichting Eigen Wij Anita van der Voort wilde graag meewerken.” Al kijken Wim en Loeki er naar uit om de workshops in Zoetermeer te gaan volgen, ook in Dordrecht blijven ze actief. “Het is zo’n gezellige club bij elkaar. Daarnaast staat het echtpaar regelmatig op de tennisbaan. “Ondanks de ziekte van Loeki blijven we actief hoor.” Mail voor meer informatie naar: w.vanweert@alzheimervrijwilligers.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09