Roula en Ahmad zijn u graag van dienst in hun nieuwe Syrische supermarkt.
Roula en Ahmad zijn u graag van dienst in hun nieuwe Syrische supermarkt. Robbert Roos

Al Basma - de Syrische supermarkt met een glimlach

Actueel 1.115 keer gelezen

Zoetermeer - Ahmad Akraa en zijn vrouw Roula Bakir uit Syrië wonen samen met hun drie kinderen sinds enkele jaren in onze stad. Naast het doen van veel vrijwilligerswerk om hier in te burgeren was er ook het verlangen naar een normale baan. Omdat zij bij sollicitaties vaak werden afgewezen besloten zij recent een eigen supermarkt te openen in het wijkwinkelcentrum in Buytenwegh. 

Door Robbert Roos

Het is alweer negen jaar geleden dat Ahmad en Roula met hun kinderen vanuit Syrië naar Nederland moesten vluchten. Een tijd waar ze liever niet meer aan terugdenken. Ze hebben inmiddels hun draai hier gevonden. Hun twee zoons en dochter van 23, 21 en 19 jaar studeren alle drie en helpen af en toe in de winkel. “Nederland is nu mijn thuis”, vertelt de kersverse supermarkteigenaar Ahmad. Al Basma betekent ‘de glimlach’. Die naam is niet voor niets gekozen. “Mensen die hier komen en onze producten zien krijgen altijd een glimlach op hun gezicht”, legt Roula uit. “Vandaar de naam.” 

Het echtpaar is ondernemend en weet van aanpakken. “Zodra we in Nederland kwamen hebben we hard gewerkt om zo snel mogelijk de taal te spreken. We volgden een cursus bij de Universiteit van Leiden en oefenden daarnaast thuis ook veel.” Dat wierp zijn vruchten af. Al snel deden Ahmad en Roula veel vrijwilligerswerk. De een als huiswerkbegeleider en bij Gilde Zoetermeer, de ander bij Vluchtelingenwerk en bij de Formulierenbrigade. “We wilden graag aan de slag in een ‘gewone’ baan, maar dat viel niet mee”, vertelt Roula eerlijk. Na meer dan 100 sollicitaties werd ze nog steeds niet aangenomen. Ook voor Ahmed die in Syrië afstudeerde als landbouwdeskundige en later zijn eigen kledingbedrijf had was dat erg moeilijk. Nadat hij een tijdje in kassen had gewerkt besloot hij om samen met Roula een eigen onderneming te starten. “Door mijn bedrijf in spijkerbroeken voor kinderen had ik al wat handelservaring. Dat komt me nu goed van pas.” 

In zijn net geopende supermarkt is het hard werken. “Ik sta meestal tussen 04.00 en 05.00 uur op. Dan ga ik naar de groothandels in Rotterdam en Den Haag om inkopen te doen. Het zijn soms lange dagen, maar de leuke reacties van klanten maken veel goed.” Zodra je over eten begint gaan de ogen van Roula te stralen. “Ik merk dat Nederlanders erg nieuwsgierig zijn en graag iets nieuws uitproberen”, vertelt ze enthousiast. “Dan kun je met de Syrische keuken alle kanten op. We werken met veel verschillende kruiden en specerijen en hebben enorme variëteit aan gerechten met verse groenten, vlees en kip. Ook Syrische kaas heeft een hele andere smaakbeleving dan die uit Nederland. Ik vind het erg leuk om de klanten van tips te voorzien. Het is erg leuk om zo een stukje van onze cultuur over te brengen.” Er zit een nadeel aan; er gaat best wat tijd inzitten voor zo’n maaltijd op tafel staat. “Ik ben soms wel twee uur bezig om een maaltijd klaar te maken”, geeft Roula eerlijk toe. “Maar dan is het ook echt genieten.” Als voorbeeld pakt Ahmad uit een van de rekken een grote pot. “Dit gerecht met aubergine, knoflook, paprika, noten en olijfolie eet ik graag als ontbijt met een kop thee.”

Enkele weken na de opening weten steeds meer klanten de supermarkt te waarderen. “We krijgen veel goede feedback op onze producten”, vertelt het echtpaar zichtbaar enthousiast. “Dat is een mooi compliment.” Ahmad zoekt in alles wat hij verkoopt dan ook naar de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs. Het echtpaar krijgt veel steun van hun kinderen. “Zij stimuleren ons echt en helpen af en toe een handje mee als hun studie dat toe laat. Het openen van een eigen winkel is echt een uitdaging en best een heel avontuur. Maar we zijn beiden positief en gesteld en altijd optimistisch. Dit gaat ons gewoon lukken.” Supermarkt Al Basma is gevestigd aan de Hannie Schaftrode 124a in Zoetermeer en is zeven dagen per week open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07