Deel Mandelabrug is verwijderd. Foto: Gerard van Warmerdam
Deel Mandelabrug is verwijderd. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Schade aan Mandelabrug is kleiner dan gedacht

Actueel 1.504 keer gelezen

Zoetermeer - De schade aan de Mandelabrug is kleiner dan werd gedacht. Wel is er een constructiefout die moet worden hersteld. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is besproken met Rijkswaterstraat vier betrokken ingenieursbureaus, zo meldt wethouder Van der Meer aan de gemeenteraad.

Door Hélène Ouwerkerk

Door de uitkomst van het onderzoek kan het verder veiligstellen van de brug in twee delen worden uitgevoerd. Inmiddels is er begonnen met een basisondersteuning boven het NS Spoor en de Zuidweg. Ondertussen wordt ook hard gewerkt aan de hellingbanen die worden gemaakt om goed over de noodbrug boven de A12 te kunnen gaan. Als deze werkzaamheden zijn verricht kan de brug veilig worden opgesteld. Wethouder Van der Meer verwacht dat dat nog in januari is maar een datum is nog niet genoemd. Het monitoren van de brug blijft gehandhaafd. Ook wordt er op een later moment een plan gemaakt voor het structureel herstel van de brug.

Voor het verstevigen van de brugdelen boven de Zuidweg en het NS Spoor worden stalen palen in de grond geschroefd. Hierop komt een stalen balk op de palen te liggen. Het gedeelte tussen de balk en de brugliggers wordt opgevuld zodat de brug niet naar beneden kan komen.

Ondanks alle werkzaamheden blijft Rijkswaterstaat de scheuren monitoren. Rijkswaterstaat rekent komende week op basis van het aanvullende onderzoek door, welke grenzen aangehouden moeten worden voor de alarmering. Als er een alarmering is dan betekent dat niet dat er acuut brugdelen naar beneden kunnen komen maar dat wel overwogen kan worden om de brug weer af te sluiten.

Naast het herstel van de brug wordt ook gewerkt aan een plan voor een structureel herstel. Daarom worden de liggers van het brugdeel boven de A12 niet uit elkaar gehaald maar vervoerd naar de Nieuwe Driemanspolder. Hier blijven ze in afwachting van het herstelplan op het werkgebied liggen. Dit betekent wel dat het fietspad langer afgesloten blijft. Naar een oplossing wordt gezocht.
Als de brug gereed is moet ook het Stationsgebied worden hersteld.
De komende tijd gaat het college nader bepalen wanneer de brug weer open kan. Ook wordt de gemeenteraad zo snel mogelijk geïnformeerd over de kosten die zijn gemaakt en wordt er een raadsvoorstel gemaakt voor de evaluatie.

Uit de krant