Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen
Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen

Noodfonds voor inwoners, instellingen en ondernemers

Actueel 704 keer gelezen

Zoetermeer - Inwoners maar ook maatschappelijke organisaties die in de financiële problemen zijn, kunnen een beroep doen op het Noodfonds dat de gemeente heeft ingesteld. In totaal is er twee miljoen beschikbaar voor noodhulp. 1 miljoen voor inwoners en 1 miljoen voor maatschappelijke organisaties.

Door Hélène Ouwerkerk

“Een groot deel van het budget gaat naar de Stichting Urgente Noden Zoetermeer”, vertelt wethouder Bouke Velzen. “Bij de Stichting Urgente Noden Zoetermeer kunnen huishoudens die noodsteun nodig hebben aankloppen als de voorzieningen geen of onvoldoende soelaas bieden”. Ook Stichting Leergeld en Voedselbank krijgen een hogere uitkering van de gemeente om inwoners te helpen.
“Ik ben supertrots en dankbaar dat we met dit pakket inwoners maar ook organisaties in de stad kunnen helpen”, zegt de wethouder. “Het zijn turbulente tijden en de financiële druk is hoog zeker voor de energie. Ik hou normaal van winterweer maar dit jaar hoop ik vooral op een zachte winter”, zegt de wethouder die vorige al de uitbreiding van het Geldpunt bekend maakte.

Instellingen
Het Noodfonds richt zich niet alleen op huishoudens maar ook welzijns-, zorg, sport-, cultuur- en aanverwante instellingen kunnen bij problemen bij de gemeente aankloppen. Ook voor hen is 1 miljoen beschikbaar. “Zij kunnen een beroep doen op het noodfonds wanneer er geen andere vorm van hulp mogelijk is. Op basis van eerdere inschattingen en contacten met partners in de stad, verwacht de gemeente enkele tientallen aanvragen. Vanaf medio februari kunnen deze instellingen een aanvraag doen via de gemeentewebsite”, aldus Velzen.
Daarnaast gaat de gemeente ook ondernemers helpen die problemen hebben met de energielasten. Voor hen is een budget van 200 duizend euro geïnvesteerd in de aanstaande subsidieregeling ‘stimulering energietransitie’. Met die subsidie kunnen ondernemers hun bedrijfspanden verduurzamen. Er wordt nog gewerkt aan de regeling. Vermoedelijk vanaf maart 2023 kunnen ondernemers een aanvraag doen voor deze subsidie.

Noodfonds
Met het Noodfonds geeft het college invulling aan de wens van de gemeenteraad, die afgelopen najaar verzocht een noodfonds met daarin twee miljoen euro op te richten. Naast de steun voor maatschappelijke organisaties en ondernemers, reserveert de gemeente 60 duizend euro voor uitvoeringskosten. De gemeente zal de noden blijvend monitoren en reserveert 740 duizend euro uit het fonds om op een nader moment invulling aan te geven daar waar de nood het hoogst blijkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 23 uur geleden
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve gisteren
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo gisteren 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27