Stadstheater-directeur Hilko Folkeringa.
Stadstheater-directeur Hilko Folkeringa.

Zorgen om energierekening

Actueel 423 keer gelezen

Zoetermeer – De culturele instellingen in Zoetermeer hebben gezamenlijk een zorgbrief naar de gemeente gestuurd. In de zorgbrief vragen de instellingen aan de gemeente of zij hen op korte termijn financieel tegemoet kan komen. De directeur van het Stadstheater Zoetermeer Hilko Folkeringa maakt zich zorgen, omdat er nog geen compensatieregeling is getroffen voor de oplopende gasprijzen. 

Door Thijme van der Burg

Folkeringa vertelt dat hij de verhoging van de energieprijzen op dit moment nog wel op kan vangen, maar als dit nog veel langer duurt verdwijnt die zekerheid en zal hij gedwongen zijn om in te grijpen in zijn organisatie. ‘’Ik heb nog wel vet op de botten, maar in brede zin is het wel zorgelijk’’, vertelt hij. Hij had al ingeschat dat het Stadstheater een paar jaar nodig moest hebben om te herstellen van de coronacrisis, maar het herstel loopt vertraging op omdat er nog steeds minder mensen komen dan voor de coronacrisis en de gasprijzen de lucht in schieten. Hoe het er nu naar uitziet betaalt hij binnenkort drie keer zoveel voor zijn energie als dat hij nu doet. Ook Hasan Tasdemir, directeur van het Nationale Videogame Museum, beaamt dit. Waar hij voorheen een all-inclusive prijs betaalde voor zijn energierekening (dan heb je een plafond waarbij je geen extra energiekosten betaalt) kan zijn energierekening nu oplopen tot een ton. ‘’Alle apparaten die hier staan, slurpen energie. Voorheen was dat geen probleem, maar nu wel’’, aldus Tasdemir.
Slimme meter
Als gevolg hiervan werkt het Nationaal Videogame Museum zuiniger dan voorheen. Ze hebben een slimme meter geïnstalleerd en ze zijn bezig met een aanpassing voor de aanvoer van Ledverlichting. Ook hebben ze de toegangsprijs met twee euro vijftig verhoogd, daarmee hopen ze een break even-punt te bereiken waarbij ze geen verlies maken. ‘’De bezoeker merkt hier niet veel van. Het is nog steeds heel goedkoop, maar we verdelen de lasten nu’’, licht Tasdemir hierbij toe. Bij het Stadstheater is het verhogen van de ticketprijzen geen optie. Tachtig procent van de omzet die zij behalen met de verkoop van tickets gaat namelijk naar de artiest en niet naar henzelf. Daarnaast lopen zij ook een grote kans dat wanneer ze de prijzen verhogen er minder mensen naar een voorstelling toekomen. Het enige wat zij op korte termijn kunnen doen is minder voorstellingen houden om de kosten te verlagen. ‘’Op dit moment is het nog niet zo dat dit scenario speelt, maar dat kan nu wel gaan gebeuren’’, aldus Folkeringa. ‘’Momenteel is de gemeente wel ontvankelijk voor al deze zorgen en zijn zij hierover met ons in gesprek, maar het heeft vooralsnog niet tot een regeling geleid’’, licht Folkeringa toe.
Walter van Steenis, raadslid van GroenLinks had tijdens het najaarsdebat twee amendementen ingediend zodat de gemeente Zoetermeer zich structureel financieel meer zou inzetten voor de cultuur sector in Zoetermeer. De amendementen kregen geen meerderheid. ‘’Jammer”, vindt Van Steenis. “De één krijgt culturele educatie van huis uit mee en de ander krijgt het niet mee.”

De gemeente is om wederhoor gevraagd maar kon niet voor de deadline van deze krant reageren.

Uit de krant