Polsstokhooggala bij Ilion
Polsstokhooggala bij Ilion

De 9e editie van het Klaverblad Internationaal Polsstokgala belooft veel hoogs

Actueel 877 keer gelezen

Zoetermeer - Polsstokhoogspringen mag gerekend worden tot een van de spectaculairste onderdelen van de atletiek. Op zaterdag 21 januari staat Zoetermeer in het teken van dit onderdeel met een heus Polsstokgala bij AVR Illion. Het publiek staat bij deze polsstokshow letterlijk naast de mat en dit is voor zowel de springers als de toeschouwers een spektakel wat je niet mag missen.

Trainer en coach Jaap van der Plaat draait al heel wat jaren mee in het wereldje van polsstokhoogspringen. “Sinds 1983 geef ik al trainingen, maar ik blijf het nog steeds leuk vinden. Het zit vol snelheid en durf en is erg gevarieerd. Ik geniet ervan om met mijn sporters de lat elke keer een stukje hoger te leggen, maar vind het ook leuk om minder getalenteerde atleten hoger te laten springen.” Voor het Polsstokgala wordt de hal bij Illion ingericht als een soort trechter waarbij het publiek dicht op de atleten zit, zonder hekken. “Als je er zo dicht op zit dan voel je de snelheid bijna letterlijk. Je moet weten dat ze op het laatste stukje zo’n 10 meter per seconde lopen met een lange stok in hun handen.” Aan deze editie is ook een talentenwedstrijd gekoppeld waar de toekomstige Nederlandse top op af komt. Het Polsstokgala heeft een modern concept Zo mag elke atleet eigen opzwepende muziek meenemen waarop hij of zij het beste kan presteren. Het Polsstokgala kent een internationaal deelnemersveld. “We hebben topspringers uit Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Zuid Afrika, Bulgarije en natuurlijk uit Nederland”, vertelt Van der Plaat enthousiast. “Vice Nederlands kampioene Killiana Heijmans zal haar kunsten vertonen samen met de aanstormende junioren talenten Noga Piepenbroek en Marijn Kieft”, legt hij uit. “Uit Zuid Afrika zal de Wereld Junioren Kampioene Miré Reinstorf de strijd met Killiana aanbinden. Bij de mannen is Nederlands Kampioen Menno Vloon de titelverdediger en favoriet bij uitstek. De verwachting is dat hij zijn eigen record van 5.65 uit de boeken gaat springen. Hij krijgt de nodige concurrentie van de Engelsman Adam Haig en Koen van der Wijst die met 5.55 meter en 5.50 waarschijnlijk gaan strijden om de 2de plaats.” Na afloop is er altijd een gezellige nazit met goede catering en een drankje. “De sfeer is altijd erg goed. Het gebeurt wel dat aan het einde van de avond sommige atleten nog een keertje gaan springen. Dat geeft wel aan hoe de sfeer tijdens zo’n dag is.” Het mooiste moment van de dag vindt Van der Plaat toch de wedstrijd van de mannen. “Die springen het hoogst. Ik ben erg benieuwd naar de prestatie van Menno omdat ik hem bijna dagelijks zie. Het wordt in elk geval weer een fantastisch evenement. Omdat er op deze datum geen andere grote wedstrijden zijn is de opkomst altijd erg goed.”

De wedstrijd vindt plaats in de ILION Indoorhal aan de Van der Hagenstraat 36 in het Van Tuyllpark in Zoetermeer. De starttijden: jeugd 14-18 jaar (v.a.14.00 uur) Dames (v.a.17.00 uur) Heren (v.a.19.00 uur) De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21