Foto-onderschrift: Ignas Wajon neemt na 16 jaar afscheid als voorzitter van Jong Perspectief. Foto Kees van Rongen
Foto-onderschrift: Ignas Wajon neemt na 16 jaar afscheid als voorzitter van Jong Perspectief. Foto Kees van Rongen

Jong Perspectief geeft jongeren steuntje in de rug

Actueel 711 keer gelezen

ZOETERMEER - “Jong Perspectief biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren van 6 tot 24 jaar om beter te kunnen functioneren in het dagelijks bestaan en hun zelfredzaamheid te vergroten,” zegt Ignas Wajon (72).

Door Kees van Rongen

“Met maatjes- en mentorprojecten worden volwassen vrijwilligers één op één aan kinderen gekoppeld, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”
De stichting Jong Perspectief Zoetermeer en omstreken werd 17 jaar geleden vanuit de provincie opgericht. Inmiddels wordt de stichting gesubsidieerd door drie gemeentes. Ignas Wajon is 16 jaar voorzitter van de stichting Jong Perpectief Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Hij neemt donderdag 19 januari afscheid als voorzitter. “Daar heb ik zelf voor gekozen. Na zestien jaar is het tijd voor een ander en vernieuwing.” Inmiddels is zijn opvolger bekend. Coen Wilms heeft de voorzittershamer van hem overgenomen.
Ignas Wajon blijft actief voor de samenleving. “Ik wil mij na afzienbare tijd beschikbaar stellen als vrijwilliger, want dat kon ik niet als voorzitter,” zegt hij. “Eén ding staat namelijk voor mij vast: het is héél leuk vrijwilligerswerk.”

Er is een scala aan werkzaamheden bij de stichting Jong Perspectief. “Neem ons project vakantiemaatjes. Jongeren die opgroeien in een kwetsbare thuissituatie, waarin weinig budget is voor leuke activiteiten en vakanties. De vrijwilliger en de jongere spreken samen af wat ze gaan doen. Dat kan van alles zijn. Denk aan een potje voetballen, bakken of koken, picknicken, naar het strand gaan, spelletjes doen, naar de kinderboerderij, museum of knutselen. De keuze hangt af van de interesse van het kind.” Bij het mentorproject krijgen leerlingen aan het einde van groep 8 begeleiding naar het voortgezet onderwijs. De vrijwilliger helpt met huiswerkplanning, sociale vaardigheden, leervaardigheden en andere schoolzaken. “Belangrijk is natuurlijk de match tussen vrijwilliger en jongere. De projectmedewerker bezoekt het gezin om kennis te maken. Aan de hand van dit gesprek beoordeelt de projectmedewerker of de vrijwilliger goed bij de jongere past. Zowel de vrijwilliger als het kind moeten een goed gevoel hebben bij de koppeling.” De behoefte bij kinderen en jongeren voor de verschillende projecten van Jong Perspectief blijkt groot. Door een bepaalde thuissituatie krijgt een kind te weinig aandacht. De aanmeldingen komen van scholen, maatschappelijk werk, van ouders of kinderen zelf. De doelstelling van Jong Perspectief: “Kinderen en jongeren een extra steuntje in de rug geven. Immers, wanneer jongeren beter in hun vel zitten, dan functioneren ze beter. Het tijdig stimuleren van sociale en praktische vaardigheden vormt de basis voor kansen en stabiliteit.”

Vrijwilligers te weinig
Na corona kampen we wel met een tekort aan vrijwilligers. Zeker 60 tot 70 kinderen en jongeren staan op de wachtlijst om aan een vrijwilliger gekoppeld te worden.”
Jong Perspectief telt in Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Zoetermeer gemiddeld 100 tot 150 vrijwilligers. “Dat is te weinig,” meent Ignas Wajon. “Ik zeg altijd: kinderen genoeg en vrijwilligers te weinig. Dus ik hoop dat snel meer vrijwilligers zich zullen aanmelden.”
Jong Perspectief bestaat voornamelijk uit vrijwilligers. “De medewerkers van het projectteam zijn professionals. Zij zorgen onder meer voor de training van vrijwilligers, fondsenwerving en al het noodzakelijke werk. Het bestuur is puur vrijwilligerswerk. De bestuursleden zijn dienstbaar voor de organisatie. Uiteindelijk draait alles om de samenwerking van vrijwilligers, kinderen, jongeren, projectteam en bestuur om de jongeren een toekomst met perspectief te bieden,” zegt Wajon.
Wie Jong Perspectief beter wil leren kennen, kan voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger kijken op www.jongperspectief.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51