Persfotograaf Olav Spa is straks afhankelijk van meldingen van burgers. De meldkamer mag op last van de minister de pers niet meer alarmeren.
Persfotograaf Olav Spa is straks afhankelijk van meldingen van burgers. De meldkamer mag op last van de minister de pers niet meer alarmeren.

112-fotograaf Olav Spa: “Zorgen over stoppen persalarmeringen”

Actueel 705 keer gelezen

Zoetermeer - 112-fotograaf Olav Spa van het gelijknamige fotopersbureau luidt de noodklok. Het wordt voor Olav binnenkort een stuk moeilijker om beelden te maken of verslag te doen van grote incidenten, zoals verkeersongelukken of steekpartijen.

Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) wil dat meldkamers stoppen met het automatisch waarschuwen van journalisten en fotografen. Er bestaat de kans dat zo’n persalarm informatie bevat die herleidbaar is tot een individu, en dat is in strijd met de privacywetgeving. Olav loopt al heel wat jaartjes mee. Hij is inmiddels een bekend gezicht in de regio en heeft zijn bedrijf Spa Media behoorlijk zien groeien. Overal vliegt hij naartoe om verslag te doen. “Mensen zijn van nature nieuwsgierig, dat is nu eenmaal zo. Als er sirenes klinken, dan willen mensen weten wat er aan de hand is”, vertelt hij. Zo begon zijn eigen carrière ook. “Ik vond het interessant om de hulpdiensten te volgen en stond dan ook regelmatig vooraan bij grote incidenten. Toen ik een keertje een foto online zette, merkte ik dat mensen het fijn vonden dat ze konden lezen wat er gebeurd was. Zodoende is mijn website en fotopersbureau geboren. Begin 2016 zat ik dan ook bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen bedrijfje op te richten.” 

Wildwestsituatie
Olav is geen sensatiezoeker. Hij plaatst geen heftige foto’s van slachtoffers, maakt gezichten onherkenbaar en staat al helemaal niet ongemakkelijk bij mensen voor de deur als er slechts sprake is van een onwelwording. “Ik doe verslag van echte nieuwszaken, zoals aanrijdingen, ongelukken, ruzies en steekpartijen, invallen en grote branden. De persalarmeringen zijn daarbij een heel fijn hulpmiddel. Juist op deze manier hoef je niet elke ambulance of politiewagen achterna te rijden. En sta je niet zomaar bij mensen op de stoep om er vervolgens achter te komen dat er helemaal niet zoveel aan de hand is”, vervolgt hij. Het argument dat de privacy in het geding zou zijn, is onzin volgens de fotograaf. Er ontstaat met de plannen van de minister juist een wildwestsituatie, omdat het straks volstrekt onduidelijk is wat er aan de hand is en iedereen foto’s gaat maken en opsturen, terwijl persfotografen wel integer te werk gaan.

“Natuurlijk fotograferen wij soms hele nare dingen, maar wij maken altijd een afweging wat wij wel en niet publiceren. Met het wegvallen van het persalarm krijg je een situatie waarin iedereen foto’s gaat maken en opsturen. Met alle gevolgen van dien!” Olav snapt er dan ook helemaal niks van. Waarom geeft de politie de regie uit handen? Hij vermoedt dat er hulpverleners hebben geklaagd bij de minister. “Er zijn er altijd een paar die het vervelend vinden dat ze op de foto worden gezet, maar dat hoort nu eenmaal bij het werk.” Mocht Olav straks niet meer op de hoogte worden gebracht van incidenten, ongevallen en branden, dan betekent dat dat inwoners niet meer weten wat er zich afspeelt in hun dorp of stad. “Ik zet er vaak ook bij hoelang een weg is afgesloten, of er gewonden zijn, wat de impact is, dat valt allemaal weg, omdat ik simpelweg niet weet waar en of er überhaupt een incident is.” 

Geef tips door
Het fotopersbureau wordt in de toekomst volledig afhankelijk van inwoners die een tip doorgeven. Dat kan overigens via WhatsApp op nummer: 097023428586. Olav roept iedereen op dit nummer in zijn of haar telefoon te zetten en bij een politie-inzet, ongeval of brand, hem op de hoogte te brengen.

In het ergste geval moet Olav stoppen met verslaggeving. “Als de meldkamer geen locaties meer doorgeven, dan wordt het allemaal erg lastig”, zucht hij. “Dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn, aan de ene kant voor mijn bedrijf, maar vooral voor de inwoners die dan maar moeten gissen wat er allemaal is gebeurd. En het nieuws dan alleen nog lezen op politie.nl, waarvan je je af kunt vragen hoe onafhankelijk dat allemaal is...” Hij hoopt dat de minister met een alternatief komt. “In het belang van de persvrijheid”, besluit Olav.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 4 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 7 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 20 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 22 uur geleden
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 22 uur geleden
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 22 uur geleden
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 22 uur geleden
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16