Naambord GeuzeGroen van gerecycled hout. Fotograaf: Astrid
Naambord GeuzeGroen van gerecycled hout. Fotograaf: Astrid

Natuur onder de loep

Actueel 688 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijven Klaartje en Astrid over het voedselbuurtbos.

Waarom heet GeuzeGroen eigenlijk een voedselbuurtbos?

GeuzeGroen is een voedselbos voor èn met de buurt. Maar wat is dan een voedselbos? Allereerst is een voedselbos een door de mens ontworpen bos, gericht op het produceren van overblijvende eetbare soorten. Door zoveel begroeiingslagen per vierkante meter grond te combineren, neemt een voedselbos heel veel CO2 per m2 op, maar werkt het ook als een fijnstoffilter, zodat het bijdraagt aan schone lucht. Ook onder de grond beschermt het bos de mens: de wortels en de humus van verrotte bladeren vormen samen een soort megaspons, die in natte tijden heel veel water op kan nemen, en dit in drogere tijden weer af kan staan. Bovendien verankeren de wortels de grond, zodat die niet zomaar wegspoelt tijdens een overstroming of storm. Door vooral gebruik te maken van meerjarige soorten, worden bodem en biodiversiteit beschermd en ontstaat een zelfonderhoudend ecosysteem, waarin met minimale arbeid een maximale spreiding aan eetbare gewassen wordt gegenereerd. Tijdens dit proces experimenteren en documenteren we. Daarom noemen we GeuzeGroen een ‘kennisgenererend voedselbuurtbos’: een voedselbos dat bijdraagt aan het verzamelen van kennis en het vergroten van de sociale samenhang van de wijken.
Ons eetbare buurtbos in de Nieuwe Driemanspolder ligt dan ook op slechts 5 minuten loopafstand van Leidschenveen, en circa 10 min. fietsafstand van Meerzicht en Buytenwegh. Iedereen is welkom bij onze tweewekelijkse meewerkdagen op zaterdag. En over enige tijd ook bij workshops, oogstverwerking en sociaal culturele activiteiten. Dus geef je op voor de nieuwsbrief en hou de agenda op www.GeuzeGroen.nl in de gaten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09