Maartje van der Veen en Rob Koning. Foto: Gerard van Warmerdam
Maartje van der Veen en Rob Koning. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Met een biertje laveren tussen bluesoptredens

Actueel 1.056 keer gelezen

Zoetermeer - ‘Bijzondere voorstellingen die de stad verrijken’. Zo noemt Maartje van der Veen, programmeur en artistiek leider, het bluesfestival dat op vrijdag 27 januari neerstrijkt in het Stadstheater. Het Stadstheater sloeg de handen ineen met bluespromotor Rob Koning. Het resultaat. Een bluesfestival met vijf bands maar onder het dak van het Stadstheater.

Door Hélène Ouwerkerk

Bij een festival denk je vaak aan podia in een weiland. Toch laten Maartje van der Veen en Rob Koning op 27 januari zien dat een festival ook prima binnen de muren van een theater kan plaatsvinden. Met de faciliteiten en zitplaatsen van het theater maar met dezelfde ongedwongen sfeer die bij een festival past.  ”Ik zie het al helemaal voor me”, zegt Maartje enthousiast. “Drie optredens in de grote zaal, één optreden in de kleine zaal en één optreden in het café. Het publiek kan met een biertje in de hand snoepen van de verschillende optredens. Een ongedwongen sfeer, lekker dansen. Het is echt een festival maar dan indoor.”

Rob Koning is blij om het festival juist in het Stadstheater te organiseren. “Bluesfans worden ook ouder en die willen ook af en toe zitten. En juist dat kan prima in het Stadstheater. Maar als je wil staan en dansen dan kan dat ook’, zegt hij enthousiast. 

Blues
Rob Koning heeft als bluesprogrammeur een groot netwerk. Hij stond 25 jaar geleden aan de wieg van Blues in de Dorpsstraat en organiseerde ook bij JJ Music House in het verleden een bluesfestival. Voor hem is blues een gevoel dat je mee moet maken. “Ik hoef maar twee bluesmaten te horen of het kippenvel staat al op mijn armen”, zegt. “Blues heeft een lange geschiedenis van waaruit rock ‘n roll en de muziek uit de sixties is ontstaan. Blues is een gevoel en emotie.”

Voor het festival is Koning op zoek gegaan naar toegankelijke acts. “Het moet leuk zijn voor iedereen en natuurlijk swingen”, zegt hij lachend.
De eerste band die in de grote zaal gaat optreden is de Duitse band Kai Strauss. Muzikanten die volgens de oude traditie zwarte muziek maken uit de stijl van BB King. Vervolgens treedt Giles Robson uit Engeland op. Sugar Queen brengt pure Chicagoblues. Zij was ook te zien tijdens de seizoenspresentatie. Deze drie acts staan in de grote zaal. Tijdens de wissels kan het publiek terecht in de kleine zaal en het theatercafé. Hier treden Big Bo Band op. Volgens Rob Koning een unieke band. Tenslotte is er een podium voor het Duo Little Steven en Thomas Toussaint die met gitaar en mondharmonica West Coast muziek maken.

Traditie
Rob Koning en Maartje van der Veen kijken reikhalzend uit naar het festival. “Ik hoop dat er ontzettend veel mensen op af komen want dat betekent dat we er een jaarlijkse traditie van kunnen maken”, zegt Van der Veen. Koning is vooral blij met het podium. “Juist een festival kan ook een jonger publiek trekken. En er zijn genoeg jonge artiesten met blues bezig. Als we van onderaf kunnen programmeren dan kunnen we de blues levend houden”, zegt hij.
Maartje van der Veen is blij met de samenwerking. “We werken ook al samen met Poppodium Boerderij. Waar we kunnen, slaan we de handen ineen”, zegt ze.

Kaarten
De Blues Festival Night wordt 27 januari tijdens het Theaterweekend gehouden in het Stadstheater. Dit evenement wordt ongeplaceerd verkocht. Dit betekent dat er geen vaste zitplaatsen zijn. Er zijn namelijk zowel zit- als staanplaatsen. We raden je aan om op tijd aanwezig te zijn als je een zitplaats wil bemachtigen. Kaarten kosten 27,50 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51