Kunstenaar Werner van der Zwan exposeert tijdens Changing Perspective zijn installatie van prullenbakken. Foto: Richard Jetten
Kunstenaar Werner van der Zwan exposeert tijdens Changing Perspective zijn installatie van prullenbakken. Foto: Richard Jetten Photography: Richard Jetten.

Verrassende kunst tijdens Changing Perspective bij Franx

Actueel 1.000 keer gelezen

ZOETERMEER – Kunstgarage Franx trapt 2023 af met een prikkelende expositie: Changing Perspective. In deze tentoonstelling kijken negen kunstenaars naar de uitdagingen die spelen in de huidige samenleving. 

Kunst en onderzoek komen samen in deze expositie, die samengesteld is door curator Tineke van Veen en Franx. Zo presenteren kunstenaars Renée van Oploo en Klaar van der Lippe een Zoetermeers onderzoek naar de invloed die de esthetische ambities van de stad heeft op haar bewoners. Onder meer specialisten en inwoners zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren en na te denken over wat we werkelijk wensen om ons thuis te voelen. “We delen de resultaten van ons onderzoek in een ruimtelijke installatie,” vertellen Renée en Klaar. “Daarin maken we ons een voorstelling van het wonen in de directe en verre toekomst.”

De toekomst komt bij het project ‘How shall we greet the sun’ op een andere manier naar voren. De van oorsprong Jemenitische kunstenaar Thana Faroq exposeert namelijk verhalen van jonge vrouwen die net als zijzelf gevlucht zijn naar Nederland. “Ik hoop dat mijn werk de kijker stimuleert om vragen te stellen over hun identiteit,” aldus Thana.

Ook de natuur komt aan bod bij Changing Perspective. Lou-Lou van Staaveren onderzoekt met haar actuele serie ‘Pleasant Place’ het romantische ideaal van de tuin en hoopt de toeschouwer aan het belang van kijken en fantaseren te herinneren. Sina Dyks’ werk bestaat uit interessante installaties van textiel, geïnspireerd op hoe we als mensen steeds verder verwijderd raken van de natuur en onze oorsprong. Jurel Bakker biedt een vernieuwend perspectief op de koe en haar melkproductie. Aan de hand van data en gesprekken met boeren bevraagt ze wat het betekent voor de koe in 2045, als bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen genomen worden waarbij er 40% minder koeien zijn. Het resultaat vertaalt zij in visuele, bevreemdende beelden.
In de expositie zijn diverse ruimtelijke installaties te bewonderen. ‘Time and again’, ontworpen door Iede Reckman, laat de bezoeker nadenken over het verstrijken van de tijd. “Het werk is een soort klok waarbij een grote ring heel langzaam ronddraait en één omwenteling per dag maakt,” legt Iede uit. “Op een subtiele manier vraagt het interactie met de toeschouwer.” De installatie van Werner van der Zwan bestaat uit dertien prullenbakken die geanimeerd zijn door middel van ruitenwissermotoren. Hij wil de toeschouwer meer inzicht geven in hoe we ons anders kunnen verhouden tot afval.

Inspireren
Niet alleen de expositie zelf laat de bezoeker nadenken over andere perspectieven. In een aantal prikkelende middagen met proeverij gaan verschillende gasten met de bezoeker in gesprek over een van de onderwerpen uit de expositie. Aanvullend wordt er een proeverij geserveerd. Op 21 januari trapt fotograaf en dichter Thana af met een schrijf-middag, met als gasten een van haar modellen en de Zoetermeerse Jannie van Maldegem van Schrijfavonturen. Daarna volgen Lou-Lou’s Tuin-middag inclusief snoeiworkshop (29 januari), Wiskundige kunst-middag (5 februari), Toekomst-middag (12 februari), Sina’s Textielkunst-middag (19 februari) en de finissage met Werner en Thijs (12 maart). Voor het hele programma en aanmelden, kijk op www.kunstgaragefranx.nl/activiteiten-kalender/

Op 14 januari trapt de expositie Changing Perspective af met een feestelijke opening van 16.00 tot 18.00 uur. De kunstenaars geven dan een toelichting op hun werk. Tegelijkertijd opent dan ook de nieuwe horecagelegenheid Kiki at Franx haar deuren, die standaard op vrijdag, zaterdag en zondag open zal zijn tijdens de expositietijden van de kunstgarage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21