Hennie en Marsha zijn twee van de vrijwilligers die zich sterk maken voor een centrale inloopplek in Meerzicht.
Hennie en Marsha zijn twee van de vrijwilligers die zich sterk maken voor een centrale inloopplek in Meerzicht. Robbert Roos

Meerzicht heeft een centrale inloopplek nodig

Actueel 2.484 keer gelezen

Zoetermeer - Als het aan Marsha, Hennie, Sabrina en veel andere bewoners ligt, krijgt de wijk Meerzicht een eigen inloopplek compleet met lunchroom en verschillende ruimtes voor activiteiten, op een centrale plaats in de wijk. Zo’n plek is hard nodig om eenzaamheid in de wijk te verminderen en meer verbinding te creëren. Dit zal ook de gezondheid van mensen in de wijk verbeteren.

Door Robbert Roos

Vanuit de coalitie Zoetermeer2025, een samenwerkingsverband van welzijns- en zorgorganisaties, de GGD, de gemeente Zoetermeer en zorgverzekeraars, zijn verschillende personen en instanties een participatief actieonderzoek (PAO) gestart om een beweging op gang brengen naar een gezonder leven en gezonde omgeving in Meerzicht. “Er spelen verschillende zaken in onze wijk zoals eenzaamheid en armoede”, vertelt voorzitter van de bewonerscommissie Alferbos Hennie Minneboo. “Daar krijg je stress van en dat is weer slecht voor je gezondheid.”

De uitvoerders van het participatief actieonderzoek hebben onder de noemer MeerZicht in Actie gesprekken gevoerd met bewoners, zorg- en welzijnsprofessionals, ondernemers, gemeente en andere betrokkenen om te inventariseren wat er speelt in de wijk. Daaruit kwamen verschillende centrale thema’s naar voren. “Lekker in je vel gaat over lichamelijke én geestelijke gezondheid”, vertelt Marsha Tremour. Zij heeft een grote passie voor koken en lekker eten en kookte het afgelopen jaar regelmatig gezonde maaltijden voor mensen uit de buurt. “Social Talk gaat juist over de sociale kant van gezondheid: je verbonden voelen met anderen, elkaar kunnen ontmoeten en samen leuke dingen kunnen doen. Daarom is een centrale inloopplek zo belangrijk.” Dat komt ook terug in het thema De Fijne Buurt die gaat over je woonomgeving zoals je eigen huis, maar ook de buurt waarin je woont. Andere thema’s die naar voren komen gaan over kansengelijkheid zoals kans op zorg en een gezond leven, en de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals. “We willen kijken wat er voor moet gebeuren zodat bewoners betere zorg krijgen en deze makkelijker weten te vinden.”

“In mijn hoofd heb ik het gebouw al gebouwd”, vertelt Hennie enthousiast. “Compleet met keuken en verschillende ruimtes voor activiteiten. “Ook Marsha ziet het al helemaal voor zich. “Er moet sowieso een gezellige lunchroom in komen waar mensen voor een schappelijke prijs een gezonde maaltijd kunnen eten en elkaar kunnen ontmoeten door samen leuke activiteiten te doen. Als je lekker gegeten hebt en iets leuks met elkaar doet dan voel je je direct stukken beter. Dat heeft ook weer een positief effect op je gezondheid.” Sabrina maakt zich sterk om iets te doen tegen eenzaamheid. “Er wonen hier veel alleenstaande mensen die nauwelijks de deur uitkomen. Afgelopen kerst heb ik kleine activiteiten georganiseerd om mensen met elkaar in contact te brengen. Het zou fijn zijn als daar een centrale plek voor beschikbaar zou zijn.” Natuurlijk beseft iedereen dat zo’n inloopplek er niet van het ene op het andere moment staat. Toch gaan ze nu al actief met de thema’s aan de slag. “We hebben een share & care appgroep opgericht in de flat”, vertelt Hennie. “Daarin kunnen mensen artikelen aanbieden die ze over hebben, of om een gunst vragen waarbij anderen kunnen helpen. De app is nu al een groot succes. We hebben contact met bewoners van andere flats en hopen de appgroep zo verder uit te breiden.”

Monique Bautista van POH-GGZ Therapeuticum Aurum is bij het onderzoek betrokken als begeleider, maar is zelf ook bewoner. “We zitten nu vooral in de fase waarin we zoveel mogelijk bekendheid willen en meer mensen willen aantrekken om dit op te zetten.” Naast de bewoners zijn dit o.a. Piëzo en de GGZ, maar er zijn nog veel meer partijen nodig om zo’n centrale inloopplek mogelijk te maken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via meerzichtinactie@gmail.com of een mailtje sturen naar hennie_1958@hotmail.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07