De tekeningen en foto’s zijn door Maaike zelf gemaakt. Foto Maaike Hogebrug-Hanou.
De tekeningen en foto’s zijn door Maaike zelf gemaakt. Foto Maaike Hogebrug-Hanou.

Mandelabrug had zo mooi kunnen zijn

Actueel 1.231 keer gelezen

ZOETERMEER - “De Nelson Mandelabrug was een beetje mijn brug. Ik maakte er vaak gebruik van,” schrijft Maaike Hogebrug-Hanou. “Na de bouw in 1992, het jaar van de Floriade in Zoetermeer, was de brug de moeite waard om naar te kijken. Jaren later was dat anders. De buitenkant werd niet meer schoongemaakt. Het werd een vieze, grauwe Nelson Mandelabrug.”

In het jaar 2000 zat de toen 19-jarige Maaike op het Grafisch Lyceum in Rotterdam en besloot ‘haar brug’ een opknapbeurt te geven. Maaike is in Zoetermeer geboren en woonde tot 2019 in Zoetermeer. Voor vele Zoetermeerders is zij geen onbekende.
“De Mandelabrug was een fijne verbinding van Rokkeveen naar de andere kant. Ik werkte een paar jaar bij Intratuin, dus nam ik altijd de brug. Ook als ik uitging was de brug heel handig. Maar als ik ’s avonds veel jongeren zag, die daar rond hingen, reed ik om naar de Stationsstraat. Bovendien heb ik een keer mijn fiets laten vallen op de roltrap en gebruikte ik daarna de lift. Na de basisschool ging zij naar het Erasmus College. Zij was 25 jaar lid van de scoutinggroep John Mc Cormick. “Als kind van elf jaar bij de gidsen en later als leidster bij de welpen en gidsen.”
Op een skikamp in 2000 ontmoette zij haar man John Hogebrug. In 2010 trouwden zij en hebben inmiddels twee kinderen, Thijs van 10 en Lieke van 8 jaar. Zij verhuisden 3,5 jaar geleden naar Afferden nabij Nijmegen. “We waren door de scoutingkampen verliefd op het gebied rond Nijmegen geworden. Wij vonden daar een monumentale woonboerderij.” John is techniekdocent op een middelbare school.
In het laatste jaar van haar opleiding grafisch vormgever heeft Maaike haar opdracht voor de Mandelabrug uitgevoerd. Maaike heeft acht jaar grafisch werk gedaan en is nu al bijna vijftien jaar leerkracht op de basisschool. “Het liefst sta ik in groep 3 en 4.”

Zuid-Afrikaanse sfeer
Maaike bedacht muurschilderingen in Zuid-Afrikaanse sfeer en zij liet in haar ontwerp de buitenkant helemaal schoon maken. De toenmalige burgemeester Van Leeuwen moest volgens Maaike in november 2001 de brug heropenen als de metamorfose was voltooid. “Alle tekeningen en foto’s heb ik zelf gemaakt,” vertelt Maaike in haar Gelderse boerderij. “Ik heb dat in Photoshop bewerkt, zodat het lijkt, dat ze op de brug zijn geschilderd. Ook maakte ik flyers en posters, die ik op mijn stage adressen, altijd grafische bedrijven, kon printen.”
Het fraaie werkstuk durfde Maaike destijds toch niet in te sturen. Maar nu de Nelson Mandelabrug deels gesloopt werd en zo in het nieuws was als lelijkste en ook gevaarlijke brug besloot ze haar project naar het Streekblad te sturen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1