Debby Petter. 
Foto: Bob Bronshoff
Debby Petter. Foto: Bob Bronshoff bob bronshoff

Niet te geloven is een verhaal dat verteld moet worden

Actueel 1.543 keer gelezen

Zoetermeer - Wat ga je doen met je pensioen? Moet je blijven in een situatie die je ongelukkig maakt? En waarom is iemand zoals hij is? Zulke levensvragen komen voorbij in de nieuwe solovoorstelling van Debby Petter: Niet te geloven. Een intrigerend verhaal over geloof, wanhoop en liefde.

Door Marit Nikerk

Debby Petter neemt in haar voorstelling het publiek mee via fundamentele vragen rondom godsdienst, liefde en de zin van het leven. Dat begint met de vraag wat ze moet doen na haar pensioen: de tijd tussen “nu tot aan de urn”. Haar personage Monique ontmoet op haar werk als stewardess een andere collega, namelijk Sabine. De klik mondt al snel uit tot een etentje met vragen over het gezin, het leven en twijfels. Juist dat doorvragen leidt tot enerzijds een verhaal over een saaie huwelijk van Monique en Bart, maar ook haar heimelijke liefdes en escapades. Anderzijds blijkt het verleden van Sabine een heftig verhaal over het opgroeien in een sekte en het eruit breken. Hoe is het om alleen te leven voor God, te leven met geweld en om onwetend te zijn in de buitenwereld? En is de keuze om te vertrekken wel zo zaligmakend?
De voorstelling moet even op gang komen. De voorstelling is geen verhaal over Debby zelf, maar een toneelstuk in de vorm van een monoloog – al lijkt dat meer een dialoog vanwege de twee personages. Moeiteloos schakelt Debby tussen Monique en Sabine, zonder dat het stereotype aanvoelt. Met subtiel spel en regie weet je als publiek duidelijk wanneer ze welk personage speelt. Het contrast tussen de twee types geeft het spel ook wat lucht en ruimte voor humor.
En dat is nodig, want de ervaringen van de sekte kunnen best heftig overkomen. Zeker de schuld en schaamte waarmee Sabine moet dealen raakt je als publiek en zet aan tot nadenken. Of zoals Sabine zelf zegt: “Hoe moet je iemand worden als je niet weet wie je zelf bent?”. Maar ook de reflecties van Monique over haar huwelijk kunnen stof geven tot nadenken. “Niemand stelt me dit soort vragen” is een van de teksten uit de voorstelling, geschreven door Debby Petter en Youp van ’t Hek. En dat is wellicht het grootste knelpunt in de maatschappij. Hoe goed kennen we iemand nou echt en welk verhaal schuilt er echt achter iemand? Niet te geloven vertelt in ieder geval een verhaal dat verteld moet worden – of je gelooft of niet.
Niet te geloven van Debby Petter is op woensdag 11 januari te zien in het Stadstheater. Kaarten à €18,- zijn te verkrijgen via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31