Zoetermeerse verenigingen in paniek over huurverhoging van gemeente.
Zoetermeerse verenigingen in paniek over huurverhoging van gemeente.

Sportverenigingen willen huurverhoging van tafel

Actueel 1.457 keer gelezen

Zoetermeer - Onbegrip en boosheid. Die gevoelens overheersen bij de Zoetermeerse sportverenigingen. In een brandbrief aan het college van B&W vragen zij met klem om de aangekondigde huurverhoging in te trekken.

Door Hélène Ouwerkerk

“Wij verzoeken het gemeentebestuur met klem deze disproportionele - en moreel volstrekt onaanvaardbare huurverhoging in te trekken en met een acceptabele oplossing te komen voor de sportverenigingen”, aldus de vertegenwoordigers van MHCZ, DSO, FC Zoetermeer, The Birds, TV Buytenwegh, SVO Buytenpark, ZOVOC, Phoenix en ARV Ilion.
Op 12 december werd de verenigingen een huurverhoging van 2,7% naar 14,5% meegedeeld. De Zoetermeerse verenigingen trekken gezamenlijk ten strijde tegen deze verhoging.

“U begrijpt hopelijk dat uw brief bij de verenigingen is ingeslagen als een bom en in menige bestuurskamer heeft geleid tot paniek, onbegrip, ontmoediging en emotionele reacties”, schrijven de negen sportverenigingen aan de gemeente. “Paniek en ontmoediging omdat de bestuurders niet goed zien hoe zij bij deze gigantische kostenverhoging hun streven naar een sluitende begroting en betaalcontributies nog zouden kunnen realiseren.” Want het is duidelijk dat als de verenigingen de door de gemeente gevraagde huurverhoging door gaan berekenen aan de leden, zij een enorme leegloop vrezen. “Als veel leden alsnog afhaken dan worden veel verenigingen met hun sociale en maatschappelijke rol in het voortbestaan serieus bedreigd. Wellicht niet op de hele korte maar vrijwel zeker op de midden- en lange termijn.” De bestuurders verwijten de gemeente een kille toepassing van de CPI (consumentenprijsindex red.)
De brief van de gemeente van 21 december wordt door de verenigingen een doekje voor het bloeden genoemd. In deze brief biedt de gemeente aan dat verenigingen die in acute financiële problemen komen, zich kunnen melden voor maatwerk. “Dit leidt volgens ons tot een diffuus en langdurig traject wat zowel bij de gemeente als de verenigingen tot onnodige inspanning en mogelijke frustraties zal leiden”, aldus de voorzitters van de negen sportverenigingen.
De voorzitters geven aan dat ze nu al worstelen met veel problemen. Zo stijgen de energieprijzen de pan uit en ook hebben ze de afgelopen jaren hard gewerkt om de impact van COVID19 te pareren. Uitgangspunt voor de besturen is om voor 2023 een sluitende begroting te maken die ook betaalbaar is voor de leden. Met de enorme huurverhoging is dat een lastig verhaal. Daarnaast proberen de verenigingen de leden binnen boord te houden maar aangezien veel leden zelf ook te maken hebben met inflatie en energiekosten, zien zij zich nu al gedwongen om lidmaatschappen te beëindigen. De verenigingen proberen dan ook een beheersbare verhoging van de contributies voor te stellen zodat niet nog meer leden gedwongen zijn om op te zeggen. Als de huur ook nog wordt doorberekend wordt het volgens de negen voorzitters een lastig verhaal.
De gemeente is om wederhoor gevraagd maar de gemeente heeft niet voor het ter perse gaan van deze krant niet gereageerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38