Robin, Lester, Wesley en Jacqueline zijn maar wat blij met de nieuwe metalen berging op het terrein.
Robin, Lester, Wesley en Jacqueline zijn maar wat blij met de nieuwe metalen berging op het terrein. Robbert Roos

Vrijwilligers blij met nieuwe berging voor het hertenkamp

Actueel 1.555 keer gelezen

Zoetermeer - Dartelende hertjes, scharrelende kippen; een idyllisch tafereeltje op het platteland? Nee hoor, dit kunt u gewoon dagelijks ervaren bij het hertenkamp midden in de wijk Rokkeveen. Het hertenkamp wordt verzorgd en onderhouden door vrijwilligers, met ondersteuning vanuit de gemeente. Toen de berging voor materialen en gereedschap op het terrein aan vervanging toe was, zorgde de gemeente Zoetermeer samen met wijkaannemer Van der Spek voor een nieuw, metalen exemplaar. Op woensdag 21 december ontvingen de vrijwilligers de sleutel van de nieuwe berging uit handen van wijkwethouder Marijke van der Meer.

Inmiddels genieten jong en oud met grote regelmaat van het hertenkamp. “Je merkt dat sommige mensen het kamp bijna dagelijks bezoeken”, vertelt Lester. “Een mevrouw uit de buurt is allergisch en astmatisch, maar kan vanuit haar appartement haar ‘eigen’ huisdieren zien zonder dat ze er last van heeft. Ook spreek ik regelmatig een mijnheer die dagelijks vijf rondjes rond het hertenkamp loopt om zijn nieuwe heup te trainen. Hoe leuk is dat?” Marit, Bart en Robbert werken in een bedrijfsverzamelgebouw in de buurt. Dagelijks maken zij tijdens hun lunchpauze een rondje langs het kamp. “Het is echt ons uitje tussen de middag”, vertelt Marit. “We zijn er zo aan gewend; zelfs als we op vakantie zijn sturen we elkaar foto’s van hertjes.” De gemeente hecht veel waarde aan dit soort plekken in de stad.  “Hier komen mensen samen om te genieten van de dieren én om elkaar te kunnen ontmoeten,” vertelt wethouder Van der Meer bij de overdracht van de sleutel. “Vanuit de aanpak wijkgericht werken willen we daarbij graag samen met bewoners hun buurten nog beter, leuker en mooier maken. We geven goede ideeën graag een impuls door initiatieven van bewoners in de wijken financieel te ondersteunen.” 

Vrijwilligers Lester van Eijken en Wesley Hermans weten er alles van. Samen met Jacqueline van der Elst, medewerkster van de Balijhoeve die de gezondheid van de dieren in de gaten houdt, en Robin van Domselaar die regelmatig ingezet wordt om hand- en spandiensten voor het hertenkamp te verrichten, zorgen zij dat het hertenkamp er tiptop uitziet. “We hebben een hart voor dieren”, vertelt vrijwilliger Lester. “Dit plekje is echt uniek voor Zoetermeer.” En daar is geen woord van gelogen. “De mensen genieten van de herten, en de eitjes geef ik weg aan buurtbewoners.” Voordat hier de wijk Rokkeveen werd gebouwd, was de grond in handen van de familie Kneppers van de gelijknamige Hondadealer. Toen die de grond aan de gemeente verkocht werd als voorwaarde gesteld dat de herten, die privébezit waren, een nieuw onderkomen zouden krijgen in een hertenkamp in de wijk. De gemeente heeft gelukkig woord gehouden.

In het kamp wonen drie herten en één hertenbok. “Harry de Bok is vorig jaar overleden door verkeerd voedsel wat over het hek werd gegooid”, vertelt Lester. “Een appeltje, wortel of wat schilletjes zijn geen probleem, maar mensen gooiden zelfs spaghetti met balletjes over het hek. Die zijn onze bok Harry uiteindelijk fataal geworden. Gelukkig hebben we dankzij Robin nu een nieuwe bok. Die hebben we natuurlijk naar hem vernoemd.” Robin is werkzaam voor Van der Spek, de wijkaannemer, en verricht in zijn vrije tijd regelmatig hand- en spandiensten voor het hertenkamp. “Ik hou van de natuur en vind het leuk om persoonlijk iets bij te kunnen dragen”, vertelt hij. Zo verzorgde hij boomstammen waar de hertenkalfjes onder kunnen schuilen, en plantte hij onlangs enkele dennenbomen die als ‘snack’ voor de herten fungeren. “We hebben altijd wensen. Zo zouden graag nog een treurwilg en siergrassen planten om het terrein voor de herten nog aantrekkelijker te maken”, legt hij uit. “Een pareltje als dit hertenkamp moeten we met elkaar koesteren.” En daar is iedereen in de buurt het volmondig mee eens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38