Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen
Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen

Hulp aan kwetsbare stadsgenoten

Actueel 1.312 keer gelezen

Zoetermeer –  Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) merkt dat steeds meer mensen in de knel komen. Ze zijn onlangs een campagne gestart voor mensen die met hun energiecompensatie andere mensen te helpen. 

Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) ondersteunt Zoetermeerders die dat nodig hebben. Vooral als wettelijke regelingen niet of niet tijdig voldoende ondersteuning geven waardoor mensen tussen wal en schip dreigen te raken. Een klein bedrag kan dan het verschil maken tussen een uitzichtloze situatie en de draad weer oppakken. SunZ is actief om mensen dat financiële duwtje in de rug te geven. Zowel de wethouder als SunZ maken zich zorgen over de toenemende armoede in Zoetermeer, en spraken daarover in het stadhuis.
“De buffers van mensen raken op. Je ziet dat Nederlanders niet makkelijk praten over geldproblemen. We hebben toch een cultuur waarin er veel schaamte zit, en iedereen van elkaar vindt dat ze hun eigen broek moeten ophouden. Maar we leven nu echt in een andere tijd. Iemand die gewoon een baan heeft, kan helaas heel makkelijk in de problemen komen met een hoge energierekening”, aldus wethouder Velzen.
Ben Wigman en Rutger Schreuder van SunZ herkennen dit. “We zien een enorme toename in de groep werkende armen. Mensen hebben ook vaak informele leningen bij familie of vrienden. Dat ligt vaak aan de basis van financiële nood. Ze kennen ook de route naar hulpverlening niet goed, en voelen vaak schaamte om die wegen te bewandelen.” Daarom is onlangs het Geldpunt geopend, een plek waar Zoetermeerders met geldzorgen op een laagdrempelige manier advies kunnen vragen. Dat kan ook preventief, dus voordat er schulden ontstaan. Inzicht hebben in je financiën is noodzakelijker dan men denkt. “Achterstallige rekeningen worden vaak in korte tijd hoog oplopende schulden, omdat men vergeet dat er rente bijkomt. Mensen schrikken van het totaalbedrag, negeren het door schaamte, waardoor de problemen helaas verergeren,” zegt Ben Wigman.
Daarnaast is SunZ onlangs gestart met een campagne voor mensen die hun energiecompensatie niet nodig hebben en daarmee anderen mensen willen helpen. Zo kan er een achterstallige (energie)rekening betaald worden. Fonds 1818 steunt o.a. regionale projecten die zich richten op het voorkomen en verminderen van financiële problemen onder kwetsbare groepen. Hun aandacht gaat uit naar het structureel vooruithelpen van kwetsbare mensen. Daarom verdubbelt Fonds 1818 de opbrengst van deze campagne tot een maximale bijdrage van € 25.000. Jouw donatie wordt dus twee keer zoveel waard.
Doneren aan SunZ kan via dit rekeningnummerNL 12 INGB 0006 4787 25. Of via de QR codes op hun site: SunZ is ANBI erkend. De donatie komt voor 100% ten goede aan de doelgroep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22