Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen
Stichting Urgente Noden overlegt met wethouder Velzen

Hulp aan kwetsbare stadsgenoten

Actueel 903 keer gelezen

Zoetermeer –  Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) merkt dat steeds meer mensen in de knel komen. Ze zijn onlangs een campagne gestart voor mensen die met hun energiecompensatie andere mensen te helpen. 

Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) ondersteunt Zoetermeerders die dat nodig hebben. Vooral als wettelijke regelingen niet of niet tijdig voldoende ondersteuning geven waardoor mensen tussen wal en schip dreigen te raken. Een klein bedrag kan dan het verschil maken tussen een uitzichtloze situatie en de draad weer oppakken. SunZ is actief om mensen dat financiële duwtje in de rug te geven. Zowel de wethouder als SunZ maken zich zorgen over de toenemende armoede in Zoetermeer, en spraken daarover in het stadhuis.
“De buffers van mensen raken op. Je ziet dat Nederlanders niet makkelijk praten over geldproblemen. We hebben toch een cultuur waarin er veel schaamte zit, en iedereen van elkaar vindt dat ze hun eigen broek moeten ophouden. Maar we leven nu echt in een andere tijd. Iemand die gewoon een baan heeft, kan helaas heel makkelijk in de problemen komen met een hoge energierekening”, aldus wethouder Velzen.
Ben Wigman en Rutger Schreuder van SunZ herkennen dit. “We zien een enorme toename in de groep werkende armen. Mensen hebben ook vaak informele leningen bij familie of vrienden. Dat ligt vaak aan de basis van financiële nood. Ze kennen ook de route naar hulpverlening niet goed, en voelen vaak schaamte om die wegen te bewandelen.” Daarom is onlangs het Geldpunt geopend, een plek waar Zoetermeerders met geldzorgen op een laagdrempelige manier advies kunnen vragen. Dat kan ook preventief, dus voordat er schulden ontstaan. Inzicht hebben in je financiën is noodzakelijker dan men denkt. “Achterstallige rekeningen worden vaak in korte tijd hoog oplopende schulden, omdat men vergeet dat er rente bijkomt. Mensen schrikken van het totaalbedrag, negeren het door schaamte, waardoor de problemen helaas verergeren,” zegt Ben Wigman.
Daarnaast is SunZ onlangs gestart met een campagne voor mensen die hun energiecompensatie niet nodig hebben en daarmee anderen mensen willen helpen. Zo kan er een achterstallige (energie)rekening betaald worden. Fonds 1818 steunt o.a. regionale projecten die zich richten op het voorkomen en verminderen van financiële problemen onder kwetsbare groepen. Hun aandacht gaat uit naar het structureel vooruithelpen van kwetsbare mensen. Daarom verdubbelt Fonds 1818 de opbrengst van deze campagne tot een maximale bijdrage van € 25.000. Jouw donatie wordt dus twee keer zoveel waard.
Doneren aan SunZ kan via dit rekeningnummerNL 12 INGB 0006 4787 25. Of via de QR codes op hun site: SunZ is ANBI erkend. De donatie komt voor 100% ten goede aan de doelgroep.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28