Het Lange Land Ziekenhuis heeft drie dagen geen spoedeisende hulp
Het Lange Land Ziekenhuis heeft drie dagen geen spoedeisende hulp Ron Jenner

Drie dagen per week geen spoedeisende hulp

Actueel 839 keer gelezen

Zoetermeer - Het Lange Land Ziekenhuis sluit drie dagen per week de spoedeisende hulp omdat er een tekort is aan gespecialiseerd personeel (SEH-artsen). De onrust in Zoetermeer is groot. De VVD wil defensie inschakelen om te helpen en Zoetermeerder Saskia van der Ark is een petitie gestart.

Door Hélène Ouwerkerk

Het lukt het ziekenhuis niet om de roosters op de spoedeisende hulp rond te krijgen en daarom is besloten om de afdeling drie dagen te sluiten van dinsdag 8.00 tot vrijdag 8 uur. De sluiting duurt van 2 augustus tot 1 oktober.
“We beseffen heel goed dat dit de nodige gevolgen heeft voor patiënten, zorgpartners in de regio en direct betrokken bestuurders. Maar het lukt momenteel niet om de bezetting rond te krijgen”, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.
Volgens haar is de driedaagse sluiting zeker niet een eerste stap om de ziekenhuisvoorzieningen van het LangeLand ziekenhuis verder af te schalen. De sluiting wordt echt als een tijdelijke maatregel gezien. “Alles is erop gericht om de spoedeisende hulp op 1 oktober weer 24/7 open te hebben”, aldus de ziekenhuis-woordvoerder. Volgens haar speelt het probleem alleen op de spoedeisende hulp. Er is dan ook niet overwogen om andere afdelingen te sluiten. Wel erkent de woordvoerder de impact van de maatregelen. “Het LLZ heeft een sterk zorgnetwerk en heeft met de omliggende ziekenhuizen, ambulancedienst en huisartsen goede afspraken maken over de continuïteit en veiligheid van zorg.” Elders in deze krant heeft het ziekenhuis een pagina geplaatst met informatie hoe te handelen tijdens deze driedaagse sluiting.
Het nieuws over de sluiting is hard aangekomen bij VVD-raadslid Jeffrey van Gils. Vanwege de gelekte toekomstplannen over het afbouwen van het ziekenhuis had Van Gils een maand geleden een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd. “We dachten toen te praten over de verre toekomst, maar nu worden we deze zomer al met sluiting geconfronteerd. Ik stoor me eraan dat in het debat eind juni werd gezegd dat ik het groter maak dan het is. Nou, dat is dus niet het geval”, zegt hij. Het raadslid vindt dat er sprake is van een noodtoestand en heeft het college gevraagd of zij een verzoek willen doen voor de inzet van defensiepersoneel. “De inzet van defensie lijkt me een logische stap in geval van nood en dit is zo’n situatie”, zegt hij.

 Ondertussen vertelt een bron uit het ziekenhuis dat het tekort aan personeel veroorzaakt wordt door het feit dat het ziekenhuis alleen maar tijdelijke contracten uitgeeft. Volgens de woordvoerder is dit niet het geval.

“Tot begin dit jaar kreeg iedere medewerker standaard een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (te doen gebruikelijk in de zorgsector en tevens instellingsbeleid). In het kader van aantrekkelijk werkgeverschap krijgen alle nieuwe medewerkers die een patiëntgebonden functie vervullen sinds medio april dit jaar een aanstelling voor onbepaalde tijd”, aldus de woordvoerder.
Het college van B&W heeft nog geen actie ondernomen maar laat aan deze krant weten dat het ziekenhuis over de eigen bedrijfsvoering gaat. “De gemeente heeft hierin geen wettelijke bevoegdheden. Het college is niet betrokken bij het besluit van het ziekenhuis; maar het ziekenhuis heeft het college volgens de geldende regels op de hoogte gebracht van het voorgenomen besluit. Het college is op donderdag 21 juli einde van de werkdag hiervan op de hoogte gebracht. Het college betreurt de tijdelijke sluiting van de SEH en dringt er bij het ziekenhuis op aan om alles op alles te zetten om zo snel mogelijk met een oplossing te komen voor de ontstane situatie en een herhaling van de situatie in de toekomst te voorkomen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Jeffrey van Gils reageert hierop. “Ik snap wel dat we formeel geen bevoegdheden hebben, maar wordt het niet eens tijd dat we de deur van die bestuurskamer opentrappen. De gemeente moet gewoon aan tafel zitten want dit gaat over onze inwoners.”
Dat diezelfde inwoners zich zorgen maken wordt wel duidelijk als op dinsdag een petitie wordt opgestart door de Zoetermeerse Saskia van der Ark. “Dit kan natuurlijk niet, wij moeten gewoon naar de SEH kunnen gaan als dat nodig is”, aldus Saskia van Ark op de petitiepagina www.petities.com.
Ook Juliette Meurs van Zoetermeer Vooruit is van mening dat de afbreuk van het Lange Land Ziekenhuis lijkt ingezet. “Waren er eerst geruchten over het langzaam afbouwen van de Intensive Care en acute geboortezorg, nu gaat de spoedeisende hulp drie dagen in de week dicht. Wordt hier een bestuurlijk spelletje gespeeld?”, vraagt Meurs zich af. “We zijn ons bewust dat we daar als gemeente of gemeenteraad niet over gaan, maar Zoetermeer Vooruit is bereid te vechten voor behoud van ons ziekenhuis en roept het College op met de ziekenhuisbesturen en zorgverzekeraars indringend het gesprek aan te gaan.”

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5