Vier jonge, vliegensvlugge slechtvalken op de nestkast aan de noordkant van de toren. Foto: Henk de Hoog
Vier jonge, vliegensvlugge slechtvalken op de nestkast aan de noordkant van de toren. Foto: Henk de Hoog

Slechtvalkkwartet uitgevlogen

Actueel 1.094 keer gelezen

Zoetermeer - Vier jonge slechtvalken hebben hun nest bovenop de woontoren de Kroon verlaten. De jongen waren op 1 mei geringd.

Door Winfried van Meerendonk

Sinds 2014 heeft een paartje slechtvalk deze toren uitgekozen om er te wonen en jaarlijks hun jongen groot te brengen. De oranje ring van het volwassen vrouwtje is afgelezen: zij is in 2014 geboren op het ABN-Amro gebouw in Amsterdam. Van het mannetje weten we nog steeds de herkomst niet door slijtage van de ring. Tegenwoordig worden de jonge valken geringd met een zwarte lettercombinatie tegen een witte ondergrond en dat verhoogt de aflezingskans.

Ringer Martin Mollet werd ingeschakeld om de vier jongen op te meten, te wegen en van een metalen ring van het vogeltrekstation en een ring met unieke lettercombinatie te voorzien. Drie vrouwtjes en een mannetje vormen een fraai kwartet. Uit tabelgegevens van de ringer bleek dat het eerste ei omstreeks 23 februari moet zijn gelegd, de vroegste legdatum voor slechtvalken in Nederland. Dat maakt dit Zoetermeerse paar extra uniek en een dankbaar studieobject voor de wetenschap.

Uitvliegen
Bij het uitvliegen van de jonge valken gaat er nog wel eens wat mis. Een jonge valk mist vaak nog de kracht om weer terug te keren naar de broedkast na de eerste vliegpoging. De vliegspieren moeten sterk worden; je kunt haast niet geloven dat deze supersnelle valken in het begin nog zo onhandig zijn. De bewoners troffen tot drie keer toe een jonge slechtvalk aan op het balkon die geen idee had hoe de glazen barrière te overwinnen. Na een telefoontje werd de jonge valk in een doos geplaatst en terug gebracht naar het dak. De volgende keer trek ik geen tuinhandschoenen aan want daar gaan de nagels dwars doorheen, wat een krachtpatsers.

Prooikeuze
De prooikeuze was weer heel divers maar één ding hebben slechtvalken gemeen. Het zijn uitstekende vogeljagers en bovendien weten ze duiven, meeuwen en kraaiachtigen met veel bravoure van de toren te verjagen. De krijtwitte uitwerpselen en prooiresten maken een jaarlijkse schoonmaakbeurt op de toren noodzakelijk. Dankzij de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente, ringer en betrokkenen van de Vogel en Natuurvereniging Zoetermeer kunnen we de vier jonge slechtvalken een behouden vlucht toewensen.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21