Piet Goeyenbier geeft bij Piëzo via energieparty’s geregeld tips over energiebesparing. Foto Kees van Rongen
Piet Goeyenbier geeft bij Piëzo via energieparty’s geregeld tips over energiebesparing. Foto Kees van Rongen

Helga van Leur bevraagt Piet over verduurzaming

Actueel 779 keer gelezen

ZOETERMEER - Piet Goeyenbier is energieambassadeur bij Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZO) en consulent Duurzaam bij Piëzo. Via SlimmeBuur, waarbij hij is aangesloten, werd hij door het televisieprogramma van RTL4 Lodewijks Groene Geluk geïnterviewd.

Door Kees van Rongen

Lodewijks Groene Geluk is een programma over groen en duurzaamheid. Lodewijk Hoekstra gaat in dit programma samen met klimaatdeskundige Helga van Leur op pad om Nederlanders te helpen bij het vergroenen van hun tuin en hun directe leefomgeving. Lodewijk geeft het klimaatbestendig en biodivers inrichten van de tuin en de leefomgeving volop de ruimte. In het programma staan de groene stad, de gezonde leefomgeving en een beter klimaat centraal.
Bij hier.nu/slimmebuur adviseren buren elkaar over energie besparen. SlimmeBuur geeft een overzicht van alle buren in Nederland met isolatie en zonnepanelen. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten en energiebesparing.
Via SlimmeBuur kwam RTL4 bij Piet Goeyenbier terecht. Lodewijk Hoekstra is bij een woning in de wijk Seghwaert bezig met het vergroenen van de tuin. Klimaatdeskundige Helga van Leur vroeg Piet Goeyenbier welke verduurzamingen in zijn woning zijn toegepast. “Ik heb de nodige aanpassingen gedaan. In mijn woning in De Leyens heb ik onder meer HR++ isolatieglas laten aanbrengen. Het dubbel glas is gevuld met argongas en voorzien van een onzichtbaar warmte reflecterende metaalcoating, die zonlicht doorlaat, maar warmte in een ruimte terugkaatst. Ook heb ik kunststof kozijnen laten plaatsen. De woning is twee keer zo goed geïsoleerd.”
Piet Goeyenbier is benieuwd hoe het straks op de televisie uitpakt. “Het frappante was, dat ik een dag later als energieambassadeur van DEZO werd gevraagd om een woning op duurzaamheid te scannen. Laat het nou dezelfde woning in Seghwaert zijn, waar de televisieopnames zijn gedaan. Met de scan meet ik onder meer co2, vochtgehalte en temperatuur. Daarop maak ik een rapport en meld daarin welke maatregelen nodig zijn om te komen tot een nul op de meter woning. Dat betekent eerst isoleren, dan zonnepanelen en dan pas een warmtepomp plaatsen. Als consulent Duurzaam bij de ambachtenwerkplaats van Piëzo organiseer ik energieparty’s, die erop gericht zijn om de mensen zelf maatregelen te laten nemen en hun gedrag aan te passen. Hiervoor geef ik allerlei tips.
Het programma is zondag 24 juli om 17.30 uur te zien op RTL4 en ook als herhaling op zaterdag 30 juli om 16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21