Politici en natuurliefhebbers hangen waarschuwingsborden op.
Politici en natuurliefhebbers hangen waarschuwingsborden op.

Borden waarschuwen bestuurders voor overstekende ganzen

Actueel 363 keer gelezen

Vrienden van de Plas van Poot hebben samen met politici van PvdA en GroenLinks waarschuwingsborden opgehangen aan de Bleiswijkseweg. Hiermee willen zij automobilisten attenderen op overstekende ganzen die tijdens de rui niet kunnen vliegen en dan lopend de weg oversteken op zoek naar voedsel.

De Plas van Poot, een heel klein prachtig stukje unieke natuur in Zoetermeer tussen het Van Tuyllpark en het Dutch Innovation Park. De gemeenteraad van Zoetermeer riep het gebied uit tot natuur-ster-gebied, een eretitel die de Plas met trots draagt. En ook het waterschap Hoogheemraad Schieland en Krimpenerwaard gaf de plas een eretitel: Waterparel. 

Fractievoorzitter Jordy Boerboom van GroenLinks: “De gemeenteraad heeft besloten dit gebied in de nabije toekomst uit te roepen tot Natuurkerngebied van de gemeente. Dat is een natuurgebied dat zijn natuurwaarde ontleent aan het voorkomen van planten en-of diersoorten die (inter)nationaal zeldzaam of bedreigd zijn. Dat we zoiets hebben in zo’n grote stad als Zoetermeer is uniek.”

Marga van der Tol van de Vrienden van de Plas voegt daar aan toe : “Op de Plas van Poot komen al sinds mensenheugenis grauwe ganzen ruien. En tijdens de rui kunnen ze niet vliegen. Dan dobberen ze met zijn honderden tegelijk op de Plas, want het is een veilige plek door de omheining waar niemand doorheen komt. Het probleem is dat hier geen eten voor de ganzen is. Ganzen eten gras en dat vinden ze aan de overkant van de Bleiswijkseweg. Maar het oversteken van de weg is niet zonder risico en het gaat helaas regelmatig fout”. 

Shamier Madhar, fractielid van de PvdA vult aan: “De laatste jaren neemt het verkeer enorm toe, mede door de komst van de bedrijven op het Prismaterrein. Er wordt veel en hard gereden door personenauto’s en vrachtwagens. Met deze actie willen wij aandacht vragen voor deze problematiek. Te veel ganzen worden doodgereden. Daar moet een einde aan komen.” 

De actievoerders hopen dat er verkeersmaatregelen worden genomen om de ganzen veiliger over te laten steken. Ze hopen dat de ganzen volgend jaar in een diervriendelijkere Plas mogen komen ruien. 

Uit de krant

Uit de krant