Bij het Zoetermeerse strand lekker pootje baden. Foto Kees van Rongen
Bij het Zoetermeerse strand lekker pootje baden. Foto Kees van Rongen

Zoetermeer past zich bij tropische hitte aan

Actueel 1.220 keer gelezen

ZOETERMEER - De vakantiegangers zoeken geheel vrijwillig de hete Spaanse zon op. De thuisblijvers hadden de afgelopen dagen met een soortgelijke tropische hitte in Zoetermeer te maken. Het advies om zeker tussen 12.00 en 16.00 uur de schaduw op te zoeken werd in ieder geval door veel mensen op het Zoetermeerse strand bij het recreatiegebied Noord Aa volledig genegeerd. Streekbladredacteur Kees van Rongen ging op pad om te kijken hoe Zoetermeer de hitte doorstaat.

Door Kees van Rongen

Op de fiets naar het Zoetermeerse strand ben ik nog even water gaan halen in het overdekte winkelcentrum Rokkeveen. Opmerkelijk koel is het in het winkelcentrum, waar mensen heerlijk koffie drinken op het terras bij de Verspassage. Later zie ik in de Dorpsstraat nauwelijks winkelend publiek. Bij verzorgingshuis De Morgenster zitten de mensen binnen met de deuren open. Het terras blijft vandaag leeg. De zorgorganisaties met hun professionals en vrijwilligers letten nauwlettend op de kwetsbare ouderen, zo wordt gemeld. Geregeld water drinken is het devies. Ik bel met kinderdagverblijf De Entree in Meerzicht. “Sluit zoals elders in Nederland het kinderdagverblijf of gaat het eerder dicht?” Een verbaasde medewerkster: “Nee hoor, wij zijn gewoon open van 07.00 tot 18.00 uur.”
Net als in de Dorpsstraat is het in het Stadshart heel rustig. De terrassen zijn beperkt bezet. Alleen de diverse ijszaken hebben over klandizie niet te klagen. Onderweg zien we meer mensen onderweg naar het recreatiegebied Noord Aa. Zomers gekleed. Sommige mannen zien we in ontbloot bovenlijf op de fiets, dat lijkt me minder verstandig.

Zwemwater
De gemeente prijst op haar website het ‘heerlijke zwemwater’ bij het recreatiegebied Noord Aa. Ook de drie buitenbaden van Sweet Lake Wellness in het Van Tuyllpark zijn 9 juli open gegaan. Zwemmen kan je verder in de overdekte zwembaden De Veur en De Driesprong. Het nieuwe recreatiezwembad in het Van Tuyllpark is pas in de eerste helft van volgend jaar klaar. Het dichtstbijzijnde openlucht zwembad is De Windas in Bergschenhoek. Daar hebben ze deze week de openingstijden op maandag en dinsdag vervroegd. In plaats vanaf 12.00 uur konden de mensen al om 11.00 uur terecht tot 18.30 uur. In deze schoolvakantieperiode is ook het strand in Nesselande nabij Zevenhuizen een fijne plek om veilig te kunnen zwemmen en natuurlijk kunnen de echte zonaanbidders naar Scheveningen.
Maar ja, we wonen in Zoetermeer, dus op naar het Zoetermeerse strand. Het zwemwater heeft een afgebakend gedeelte en is hiermee heel geschikt voor kinderen door het ondiepe water, meldt de gemeente.

Blauwalg
Let wel: bij warm zomerweer kan er blauwalg in het water ontstaan. Als we om 14.00 uur op het Zoetermeerse strand aankomen, is daar juist een medewerker van Aquon een monster aan het nemen van het zwemwater. “Dat doen we hier wekelijks in de Zoetermeerse plas,” vertelt de medewerker van Aquon. “Wij verrichten wateronderzoek voor de negen waterschappen en hoogheemraadschappen in Midden- en Zuid-Nederland. Het watermonster gaat nu naar het laboratorium. Een uitslag heb ik dus niet voor je. Overigens hebben we in dit zwemwater al eerder op 6 juli blauwalg in het water ontdekt. Het staat aangegeven op de informatieborden in het recreatiegebied Noord Aa.” Maar ja, de mensen schijnen zich daar niet om te bekommeren, als ik zo naar het water kijk. “Inderdaad, overigens is de watertemperatuur op dit moment, maandag 14.00 uur, 25,4 graden.” De temperatuur van de lucht is 32 graden. Behoorlijk wat mensen en kinderen zijn aan het pootje baden. Maar de meeste mensen hebben de schaduw van de bosschages opgezocht bij de ligweiden. Op het water een enkel bootje en enkele kinderen zijn aan het suppen.

Zwembad
Op de terugweg zie ik in een tuin in Oosterheem een aantal studenten in een groot zwembad. “Dit water is veilig, hoor,” vertelt Stijn. “Mijn ouders zijn op vakantie. Met chloortabletten en nog een ander tablet wordt het water veilig gehouden. Ook vervang ik geregeld het filter.” Studenten Sara, Mike en nog wat vrienden vermaken zich uitstekend en hebben schijnbaar geen enkele last van de hitte.
Bij thuiskomst krijg ik een WhatsApp van mijn kleindochter uit Spanje. “Opa, ik lees dat het bij jullie 40 graden wordt. Wil je voor de katten op mijn kamer de ventilator aanzetten en daarvoor wat flessen met bevroren water neerzetten, dan koelt het wat af.” Voor wie echt wil afkoelen in Zoetermeer is er altijd nog SnowWorld: min 7 graden.

Uit de krant

Uit de krant