Deze kikker geniet na van een bijzonder hapje. Foto: Tilly Kester
Deze kikker geniet na van een bijzonder hapje. Foto: Tilly Kester

Natuur onder de loep

Actueel 420 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tilly Kester. Zij was jarenlang schooltuinjuf en werkzaam voor de afdeling NME van de gemeente Zoetermeer. Nu geniet zij met volle teugen van haar volkstuintje nabij het Buytenpark.

Een smakelijk hapje

Sinds een paar jaar heb ik een kleine vijver in mijn volkstuin. Na een jaar zaten er kikkers in het water, eerst een paar kleintjes en later waren er ook grotere kikkers. Het zijn groene kikkers, maar ik had ze nog nooit horen kwaken, tot een paar weken geleden. Ik was in de buurt van de vijver bezig en ineens hoorde je een zacht gekwaak. Het duurt vrij kort maar sindsdien laat ie zich regelmatig horen. Groene kikkers vind je altijd in de buurt van het water. Op de tuin zitten ze bijna altijd in het water, soms op de kant tussen de planten in het zonnetje. Wanneer je te snel dichtbij bij de vijver komt, duiken ze het water in.
Pas was ik bij de vijver een paar plantjes aan het weghalen en ik zag een groene sabelsprinkhaan tussen de planten zitten. Leuk, dat had ik nog niet eerder gezien. Hij was nog niet heel groot. Hij sprong van de ene plant naar de andere plant richting het water. Ineens schoot een grote kikker naar voren, pakte de sprinkhaan, zat nog even op de rand van de vijver en dook toen het water in. Een poot van de sprinkhaan bungelde nog uit zijn bek. “Huh”, ik was even verbluft. Een half uurtje later hoorde ik een zacht gekwaak. Het heeft kennelijk gesmaakt.
Op de website van RAVON kun je lezen dat het groene kikker-complex uit drie soorten bestaat: de poelkikker en de meerkikker, en wanneer deze twee soorten paren krijg je de bastaardkikker.
Op de herkenningskaart Groene kikkers van RAVON kun je zien waar ze in Nederland voorkomen. De poelkikker vind je grofweg vooral in het oosten van het land en de meerkikker in het westen. En de bastaardkikker in het hele land.

Uit de krant

Uit de krant