Het publiek is op alle drie de dagen massaal aanwezig om te genieten van al dat lekkers.
Het publiek is op alle drie de dagen massaal aanwezig om te genieten van al dat lekkers. Robbert Roos

Zoetermeer geniet weer ouderwets tijdens Culinair

Actueel 632 keer gelezen

Zoetermeer - We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend was het eindelijk zover. Op 1, 2 en 3 juli kon Zoetermeer weer ouderwets genieten van heerlijk eten en mooie wijnen tijdens Bordega Norton Culinair Zoetermeer; een evenement van Netwerk Zoetermeer. Dat de stad wel weer toe was aan het evenement bleek uit de enthousiaste reacties van de aanwezigen; “Oh wat heb ik dit gemist zeg.”

Door Robbert Roos

Netwerk Zoetermeer directeur Ruud Steggerda en zijn team konden het niet mooier treffen; drie dagen lang was het prachtig weer. Het evenement wat dit jaar alweer voor de 21e keer gehouden werd kon dan ook rekenen op massale belangstelling. Tijdens het driedaagse evenement kunnen bezoekers genieten van heerlijke, ambachtelijke gerechten die stuk voor stuk vers bereid worden door een selectie van Zoetermeerse horecagelegenheden. Zo kunt u proeven én beleven wat de stad op culinair gebied allemaal in huis heeft. Ondertussen geniet u van heerlijke begeleidende wijnen en gezellige muziek. 

Tijdens de aftrap van het evenement op vrijdagmiddag is het aan wethouder Citymarketing Jan Iedema de eer om het festival te open. Die laat tijdens het sabreren, een traditionele manier om een fles champagne te openen, zien dat hij niet alleen een goed bestuurder is, maar ook prima met een sabel overweg kan. En dan kan het festival losgaan. Enthousiaste blikken van herkenning tijdens de Netwerk Zoetermeer Culinair borrel waar vele lokale ondernemers elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer ontmoeten. Voorzitter Charlie Aptroot heet iedereen van harte welkom waaronder burgemeester Michel Bezuijen en zijn vrouw en oud-burgemeester Luigi van Leeuwen met partner.    

Het publiek heeft tijdens culinair genoeg te kiezen. Er zijn deze editie maar liefst zes nieuwe deelnemers zoals Koeien & Kaas, Bella Barista, Smaak & Vermaak, 1892 Eten & Drinken de Graanschuur, Brasserie 1640 en het Nationaal Videomuseum. De laatste heeft een speciale tent ingericht waar kinderen zich kunnen vermaken met leuke videogames, workshops en proeverijtjes. Een prima zet, want als kinderen het naar de zin hebben, genieten ouders immers ook?

Op zaterdag is het volle bak. Het festival kan rekenen op zoveel belangstelling dat sommige populaire producten uitverkocht lijken te raken. “Dit had ik echt niet verwacht”, verzucht een van de ondernemers. “Gelukkig hebben we genoeg andere lekkere dingen.” Voor veel ondernemers was het een uitdaging om een juiste bezetting te organiseren. Daarom waren er 350 studenten van ROC Mondriaan aanwezig die tijdens het festival praktijkervaring op konden doen. 

Ook zondag is het prachtig weer en komt het publiek weer massaal naar het festival. Sommigen al voor de derde keer. “We kijken hier elke keer weer naar uit”, vertelt een echtpaar enthousiast. “We gaan net zolang door tot we alle gerechten gehad hebben.” Om er snel nog aan toe te voegen; “En blijven spoelen hé”, terwijl meneer een glas wijn omhoog houdt. 

Ook de muzikale omlijsting van het festival valt goed in de smaak. Natuurlijk is er volop ruimte voor lokaal talent zoals MPAC, DJ Miss Deedy, en The Facinating Groove Band van Gerhard ten Hoopen featuring Jane Goulding, aangevuld met gevestigde namen en aanstormend talent. Zo danst het publiek de calorieën er direct moeiteloos weer vanaf. En veel te snel naar de zin van vele bezoekers is het festival alweer voorbij. Organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie die nog lang in ieders geheugen gegrift zal staan. Tot volgend jaar op het, zoals buurtbewoonster Heleen het omschrijft, leukste festival van onze prachtige stad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27