Monique Kupras en Geert Sipman nemen de cheque in ontvangst van Remi Korfage.
Monique Kupras en Geert Sipman nemen de cheque in ontvangst van Remi Korfage. Robbert Roos

Mijmerplek voor familie van overleden kinderen

Actueel 1.571 keer gelezen

Zoetermeer - Een plek waar ouders van een overleden kindje even kunnen zitten, tot rust kunnen komen. Om een beetje te mijmeren en lotgenoten te kunnen ontmoeten. Dat was de wens van Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer voor de begraafplaats aan de Hoflaan aan de rand van het Buytenpark. Deze week ontvingen Monique Kupras en Geert Sipman, bestuursleden van Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer, uit handen van Remi Korfage van Monuta een cheque van maar liefst € 5.000,- voor de nieuwe herdenkingsplek.  

Door Robbert Roos 

“Het verliezen van een kind is misschien wel het ergste wat je als ouders kan overkomen”, stelt Remi Korfage van Monuta. “Het laat vaak diepe sporen na, een een grote leegte achter. Niet voor niets wordt er wel gezegd; ‘geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist.’ Namens Monuta Helpt willen we dan ook graag deze financiële bijdrage leveren aan de nieuwe herdenkingsplek.”

Sinds 1997 is het elke tweede zondag in december Wereldlichtjesdag. Een dag waarop mensen, wereldwijd, bij elkaar komen om overleden kinderen te herdenken en een lichtje aan te steken. “Zo ontstaat er over de hele wereld een lint van licht”, legt Monique Kupras, bestuurslid Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer en uitvaartverzorger bij Infinity Uitvaartzorg uit. “Door dit lint van licht wordt de wereld voor de ouders van een overleden kindje wat minder duister en beseffen zij dat ze niet alleen staan.” In Zoetermeer zal Wereldlichtjesdag dit jaar voor de 10de keer gevierd worden. 

Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer organiseert de jaarlijkse Wereldlichtjesdag in Zoetermeer; een bijzondere herdenking waarbij wee-ouders (ouders van een overleden kindje), familie en nabestaanden bij elkaar komen voor troost, verbondenheid en warmte zo vlak voor de kerstdagen. “Als Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer hebben we het plan bedacht om dit jaar niet alleen de herdenking, maar ook een speciale herdenkingsplek te realiseren”, vertelt Geert Sipman, zelf wee-ouder. Geerts dochter Martine werd op haar 16de gediagnostiseerd met kanker; een ziekte waaraan ze een jaar later zou overlijden. “Het moet een soort mijmerplek worden waar we als wee-ouders en familieleden een stukje rust kunnen zoeken. Een plek waar we met elkaar in gesprek kunnen gaan, of juist de stilte kunnen ervaren op de Terp, midden tussen de kindergraven. Echt een plek speciaal voor ons.”

Voor het ontwerp van de mijmerplek nam het bestuur contact op met de Zoetermeerse kunstenares Marijke Wijgerinck. Die reageerde enthousiast en zegde direct haar medewerking toe. Het ontwerp bestaat uit verschillende keramische delen. Stoere, vriendelijke vormen die los in een cirkel staan opgesteld, en waarop je in elke windrichting plaats kunt nemen. In het midden komt een groenvoorziening met een klein, spiraalvormig kunstobject met bladeren van verschillende bomen, vlinders en een hart. En er is nog iets bijzonders aan de hand. In de keramische delen staan woorden gegraveerd die door de wee-ouders zijn aangedragen. Het kunnen woorden van troost zijn, woorden die voor de familie een bijzondere betekenis hebben, of juist woorden die een troost kunnen zijn voor andere wee-ouders.    

De Terp is niet de enige plek op de begraafplaats aan de Hoflaan waar kinderen begraven liggen. “We willen op de andere locaties met kindergraven op de begraafplaats een verwijzing maken naar de herdenkingsplek op de Terp”, legt Kupras uit. “Een kleinere variant van de herdenkingsplek op de Terp.” Maar daar is geld voor nodig. “We nodigen iedereen uit die zich bij de herdenkingsplek betrokken voelt om een donatie te doen om de plek mogelijk te maken. Dat bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer NL27 RBRB 0943 4861 49 t.n.v. Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer. Het is de bedoeling dat de mijmerplek eind dit jaar gereed is. 

Kijk voor meer informatie en de QR-code om te doneren op de website: www.wereldlichtjesdagzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27