De initiatiefnemers van het MamaCafe Zoetermeer, links Maaike en rechts Suzanne.
De initiatiefnemers van het MamaCafe Zoetermeer, links Maaike en rechts Suzanne. Eigen beeld

Doek valt voor MamaCafé Zoetermeer

Actueel 1.090 keer gelezen

Zoetermeer - Na ruim vier jaar komt er een einde aan het MamaCafé Zoetermeer, de plek waar jonge ouders (vooral moeders) elkaar ontmoetten, ervaringen uitwisselden en leerden van een indrukwekkende rij aan gastsprekers. Intiatiefneemsters Suzanne Ganeff en Maaike Peerbolte misten een dergelijke plek en sprongen zelf in het gat. “Onze missie is zeker geslaagd en we kijken met voldoening terug,” vertelt Maaike Peerbolte.

Door Annemarie de Vries

“Door de coronacrisis viel het café eigenlijk stil en nu het weer kan, merk je dat de doelgroep van toen ons ontgroeid is. Hun kinderen zijn veelal naar de basisschool en de ouders belanden in een nieuwe fase. We zouden dus weer opnieuw bekendheid moeten krijgen en ouders werven. Dat kost gewoon heel veel tijd. Tijd die wij beide momenteel niet hebben. Onze kinderen zijn inmiddels ook wat ouder en we zijn druk met andere dingen. Eigenlijk zorgde de coronacrisis voor een soort natuurlijk einde.”

Zoetelaar
Dat er behoefte was aan een MamaCafé bleek wel uit de populariteit. Op hoogtijdagen waren soms wel 20 tot 25 moeders met kinderen in Lunchcafé de Zoetelaar, waar het MamaCafé al die tijd onderdak vond. “Echt geweldig, dat dat mogelijk was,” vertelt Peerbolte. “Ze hebben er echt alles aan gedaan om met ons mee te denken in de coronatijd, dat we de juiste afstand hielden en dergelijke. We zijn ze enorm dankbaar.”

Onderwerpen
In die vier jaar kwamen heel wat onderwerpen aan bod. Van jeugdtandverzorging tot babymassage, van fotografie tot wasbare luiers, van geboorte en bevallen tot sporten na de bevalling. Peerbolte en Ganeff zijn beide draagconsulent en droegen regelmatig hun kennis van ergonomisch dragen over. “Wat ik mooi vind,” vertelt Peerbolte, “is dat er geen taboes waren, onderwerpen waar je in het dagelijks leven niet over praat konden hier besproken worden en dat was fijn voor de deelnemers. Zo wisten ze dat bepaalde dingen waar ze mee zaten heel normaal waren. Social media heeft tegenwoordig een grote invloed op jonge moeders, maar daar zie je alleen de leuke dingen.We gooiden bijvoorbeeld stellingen in de groep en dan werd gevraagd om je hand op te steken als je het herkende. Zo wisten moeders: ‘Ik ben hier niet alleen in.’ Wat ik ook mooi vond is als er nummers werden uitgewisseld, als het klikte tussen mensen. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan.”

Corona
“Toen corona net begon waren we eigenlijk lamgeslagen allebei,” vertelt Peerbolte. “Ik werk in de zorg en Suzanne in het onderwijs, dus er was ook even geen plek meer in ons hoofd voor het MamaCafé. Later realiseerden we ons dat er nog evenveel behoefte aan de informatie moest zijn, en hebben we het cafe online proberen te houden, maar dat werkte niet. De kracht was juist het persoonlijke contact en dat misten de moeders dan toch teveel. Er zaten dan bijvoorbeeld maar drie moeders achter het scherm.”

‘Na’ corona
Toen alles weer mocht probeerden Peerbolte en Ganeff de draad weer op te pakken. Maar merkten dat het wel heel veel werk was, vooral omdat ze eigenlijk weer opnieuw moesten beginnen. “We doen het vrijwillig natuurlijk,” vertelt Peerbolte, “We hebben ook oproepen gedaan voor hulp voor bijvoorbeeld de social media. Dat kost toch heel veel tijd om bij te houden. Helaas heeft niemand zich gemeld, maar mocht nu alsnog iemand het MamaCafé nieuw leven in willen blazen, dan helpen we graag met de overdracht van de website en de social media, dan moeten ze zich maar melden.”

Laatste bijeenkomst
Op 5 juli is nog een laatste bijeenkomst. Peereboom en Ganeff hopen dan nog eenmaal met elkaar terug te kijken op vorige edities van het café. Iedereen die wil komen is welkom van 9.30 uur tot 11.30 uur bij Lunchcafé de Zoetelaar. “En mocht zich daar iemand melden om de luier aan door te geven, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen,” lacht Peerbolte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09