Het iconisch gebouw van Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam
Het iconisch gebouw van Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

“Er wordt landelijk met verbazing gereageerd op sluiting museum”

Actueel 821 keer gelezen

Zoetermeer - “Als je zo’n besluit neemt, dan heb je niet begrepen dat een museum niet iets is wat je zomaar aan en uit kan zetten”, aldus Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging. Zij reageert op het besluit van het college van B&W om de subsidie aan Museum De Voorde te stoppen. Dit zou betekenen dat het museum haar deuren moet sluiten.

Door Hélène Ouwerkerk

De directeur van de vereniging vindt het besluit een hele slechte zaak. “Ten eerste is er flink geïnvesteerd in het museum. Het is toch zonde om deze investering zomaar weg te gooien. Alleen omdat er nu politiek een andere wind waait”, zegt zij. “Het is een hele rare dynamiek. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt.” Volgens Carasso heeft Museum De Voorde geen enkele kans gekregen. “De timing van dit besluit net na corona is erg ongelukkig.” Officieel kan de gemeente een museum niet sluiten maar door de subsidiekraan dicht te draaien doet zij dat indirect wel. De Museumvereniging legt zich hier niet bij neer en zet zich in om het museum te behouden onder andere door het bij de landelijke politiek onder de aandacht te brengen. “Er wordt landelijk met verbazing gereageerd op wat hier gebeurt en dat er zomaar een streep wordt gezet door het enige geregistreerde museum van Zoetermeer”, zegt ze. Ook financieel veroordeelt Carasso het collegebesluit. “Het Rijk heeft via allerlei steunpakketten, maar ook rechtstreeks naar de gemeente veel geld overgemaakt om het museum te behouden in de coronatijd”, zegt zij. “Dat maakt het extra wrang om dan nu de stekker eruit te trekken.”
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat met de bouw van Museum De Voorde in 2019 2,1 miljoen euro is gemoeid. De steun voor cultuur vanuit het Rijk is een bedrag van 2,4 miljoen. Ruim 5 ton is in Zoetermeer naar musea en beeldende kunst gegaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21