De heer Mertens trekt er regelmatig zelf op uit om de buurt schoon te houden.
De heer Mertens trekt er regelmatig zelf op uit om de buurt schoon te houden. Robbert Roos

“Afsluiten helpt veel problemen voorkomen”

Actueel 674 keer gelezen

Zoetermeer - Jesse Mertens is een betrokken bewoner die al jaren met plezier in Buytenwegh woont. Toch ziet hij zijn geliefde wijk de laatste jaren veranderen. Hangjongeren die drugs gebruiken en afval achterlaten op de parkeerdekken aan de Scott Joplinrode zijn hem dan ook een doorn in het oog. “Afsluiten helpt veel problemen voorkomen.”

Door Robbert Roos

Mertens is niet iemand die alleen maar kritiek levert. Al jaren is hij actief betrokken bij de buurt door deel te nemen aan buurtgesprekken met bewoners, de wijkregisseur en de woningcorporatie. “De vervuiling op de parkeerdekken onder de Scott Joplinrode is echt een aanfluiting”, vertelt hij. “Hangjongeren gebruiken er drugs en laten allerlei troep achter die ze gewoon op straat smijten. Dat ziet er niet alleen erg onverzorgd uit, maar trekt ook ongedierte aan. Het afsluiten van de parkeerdekken zou veel problemen kunnen voorkomen.” Deze optie heeft hij dan ook al vaker aangedragen bij de gemeente en woningcorporatie. Toch is daar nog geen reactie op gekomen. Ook hangen er geen vuilnisbakken op de parkeerdekken. Daarom trekt Mertens er een paar keer in de week op uit met een grijper en zijn eigen vuilnisbak om de buurt weer een beetje aan kant te maken. “De gemeente zou best wat vaker mogen schoonmaken.” We hebben de situatie aan de gemeente en woningcorporatie voorgelegd en zij kwamen met de volgende reactie: “De parkeerdekken onder de Scott Joplinrode zijn openbare ruimte. Dat betekent dat zowel de schoonmaak ervan, als het plaatsen van afvalbakken valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente”, aldus de woordvoerder van woningcorporatie De Goede Woning. Zij geven aan dat het afsluiten van het parkeerdek ook bij hun op het wensenlijstje staat maar dat dit niet op korte termijn te regelen is. Hierover is de corporatie in gesprek met de gemeente. Die geeft aan dat het parkeerdek momenteel zes keer per jaar schoongemaakt wordt. Mocht dit te weinig zijn dan kan in overleg gekeken worden of de frequentie aangepast kan worden. Het plaatsen van prullenbakken op het parkeerdek onder de woningen is niet mogelijk i.v.m. brandgevaar. Over het afsluiten van het parkeerdek zegt de gemeente: “Op basis van gesprekken met alle woningbouwverenigingen zijn hier gemengde reacties over. Buiten dat het een behoorlijke kostenpost is levert het ook andere problemen op. Op dit moment is door Vidomes 1 parkeerdek afgesloten. Door het afsluiten van het parkeerdek zijn andere problemen ontstaan. Het afsluiten is geen oplossing voor zwerfafval en ongedierte, en hangjongeren zullen zich verplaatsen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34
Afbeelding
Facilitair Medewerker bij Event- en Partycentrum het Witte Paard 11 apr, 17:06
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59