John Leijte in zijn showroom. Op het schilderij vakmannen uit vroeger tijden.
John Leijte in zijn showroom. Op het schilderij vakmannen uit vroeger tijden.

John Leijte van Dijkgraaf Parketvision: “Parketvloer kan prima op vloerverwarming”

Actueel 382 keer gelezen

Delfgauw - Nog steeds denken veel mensen, dat een parketvloer niet geschikt is voor vloerverwarming. “Dat is al lang niet meer zo,” vertelt John Leijte van Dijkgraaf Parketvision in Delfgauw. “Wel zijn er een aantal randvoorwaarden, waar je verwarming aan moet voldoen.”

De vloerverwarming is actueler dan ooit, nu minister Hugo de Jonge onlangs bekend maakte, dat vanaf 2026 een traditionele cv-ketel alleen nog maar vervangen mag worden door een warmtepompsysteem. “Dat klopt,” beaamt Leijte. “Wij zijn hier al langer mee bezig en zijn inmiddels goed op de hoogte van alle ins en outs met betrekking tot geschikte vloeren, dus voor ons is dat geen enkel probleem. Één van onze partners hierin is Parketfabriek Lieverdink, zij zijn al 20 jaar bezig met de combinatie vloerverwarming en parket. Zij zijn ook initiatiefnemer van het platform vloerenparket.nl, waar wij ook bij zijn aangesloten. Via deze site kun je een magazine downloaden, waarin heel veel informatie staat. Maar je mag het ook bij ons ophalen.”

Spelregels
Voor het leggen van een parketvloer, laminaatvloer of pvc-vloer op vloerverwarming zijn een aantal spelregels. Zo mag de oppervlaktetemperatuur maximaal 28 graden zijn. Te koud mag het echter ook niet worden. “Vaak wordt zo’n systeem gecombineerd met een koelsysteem,” legt Leijte uit, dan stroomt er in de winter warm water door en in de zomer kouder water. Dat mag niet onder de 19 graden komen. Kouder mag echt niet, anders krijg je condensvorming, hiervoor is er vaak een condensbewaking gemonteerd. Ter bescherming van het systeem is het mogelijk om een fidbox onder het parket te plaatsen. “Heel handig, dat kan de klant uitlezen met een app en voor ons is het ook handig als er wat mis is.”

Van a tot z
Leijte en zijn compagnon René Dijkgraaf verzorgen samen met twee medewerkers de vloeren van a tot z. Ze doen zowel de verkoop van de vloeren als het leggen zelf en het traject daartussen. “Voordat we de vloer gaan leggen, is het noodzakelijk om een opstookprotocol te volgen,” legt de vloerenman uit. “Minimaal 14 dagen voor het leggen van de vloer, liefst nog eerder, Het opstookprotocol wordt door ons overhandigd en begeleid. We checken dan hoe het is met het vocht in de cementdeklaag of de anhydrietvloer. Bij zo’n anhydrietvloer is het ook van groot belang dat het vliesachtige laagje dat er standaard op zit helemaal weg is. Vaak is dat na de bouw wat halfslachtig gebeurd en dat is niet goed, dan kan het restvocht niet uit de anhydrietvloer, waardoor de kans bestaat dat de vloer niet droog genoeg is om er op te lijmen. Wij slijpen dat daarom eerst met een diamantschijf.” weg. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een zwevende vloer, maar met een gelijmde vloer heb je meer profijt van je verwarming en loopcomfort. Een zwevende vloer kunnen klanten wel makkelijker zelf leggen als ze dat willen. “Maar dan nog komen wij eerst langs voor een vochtmeting,” vertelt Leijte.

Ik ga altijd met een blij gevoel weg

Breder
Zo heeft het vak van vloerenlegger zich in de 35 jaar dat Leijte in het vak zit behoorlijk ontwikkeld. “Vroeger had een parketteur alleen verstand van vloeren, maar nu ook van de cement-deklagen, anhydrietvloeren, vloerverwarmingsystemen, lijmsoorten, lakken, primers en olie. Niet elke lijmsoort is geschikt voor vloerverwarming namelijk. We bezoeken regelmatig seminars om onszelf bij te scholen en dat vind ik ook nog steeds erg leuk. Voor ons is het vak er ook wel gezonder op geworden met betere producten, 35 jaar geleden waren die een stuk ongezonder, dan moest je met een masker op werken voor de dampen die vrijkwamen. Wat dat betreft juich ik de ontwikkelingen alleen maar toe. Sowieso vind ik vloeren leggen een prachtig vak. Vaak komen wij als laatste in een huis, dus de vloer is echt de finishing touch. Ik ga altijd met een blij gevoel weg.”

Streven naar een 10
“Wij leggen alle vloeren zoals we ze thuis ook zouden willen,” vertelt Leijte. “Wij streven naar een 10, kijk maar naar de recensies op onze site. Iemand vroeg zich zelfs af of ze wel echt waren,” lacht hij. “Bij ons geldt ‘afspraak is afspraak’, daar kun je altijd van op aan.”

Verlengde Spiegelmakerstraat 23
2645 LZ Delfgauw
Tel:
015 - 20 33 564

info@dijkgraafparketvision.nl
www.dijkgraafparketvision.nl


Bovenstaand artikel is een advertorial.

Uit de krant

Uit de krant