Hans van de Bunte in de tentoonstelling Stoer. Foto: Fred Roland
Hans van de Bunte in de tentoonstelling Stoer. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Directeur roept op “Kom naar Museum De Voorde”

Actueel 1.022 keer gelezen

Zoetermeer - Het nieuwe college zet een streep door de subsidie aan Museum De Voorde. Dit betekent dat het museum haar deuren aan het Zuidwaarts zal moeten sluiten.

Door Hélène Ouwerkerk

Bij de Raad van Toezicht en de medewerkers van Museum de Voorde is dit nieuws met ongeloof ontvangen. “Bij voortzetting van dit voornemen zal het enige officiële en geregistreerde museum van Zoetermeer haar deuren moeten sluiten. Dit betekent dat kennis over cultuur en erfgoed weggegooid wordt”, aldus de directie en de Raad van Toezicht.

Museum
Museum de Voorde opende pas in 2019 haar deuren van het nieuwe museum in het voormalige stadhuis aan het Zuidwaarts. Hier was een behoorlijke financiële investering aan vooraf gegaan. De gemeente betaalde miljoenen aan de bouw. Dankzij diverse landelijke fondsen die potentie zagen in het museum, investeerde De Voorde zelf ook bijna een miljoen euro voor inventaris en tentoonstellingsruimte. De opening in 2019 was allesbehalve gunstig voor het museum want door de bouwput voor de deur vanwege de bouw van De Kroon was het museum moeilijk bereikbaar. In 2020 en 2021 was het museum maandenlang dicht vanwege corona. En zoals bij alle Nederlandse musea betekende dit een kaalslag in het aantal bezoekers. Hierdoor heeft Museum De Voorde nog geen normaal jaar kunnen draaien.
“Dat het nieuwe college van B&W deze keuze heeft gemaakt is onverwacht”, zegt directeur Hans van der Bunte. “Nog in december werd er met brede steun in de gemeenteraad ingestemd met een verhoging van de exploitatiesubsidie vanwege de vastgestelde terugval door de coronapandemie. Ook gaat het college voorbij aan het thema sociale cohesie wat centraal staat in het museum.”
De directeur, medewerkers en vrijwilligers laten het hoofd niet hangen. “We vragen het college van B&W om het voornemen te herzien. Daarnaast vraagt het museum de voltallige gemeenteraad om een politiek breed en inhoudelijk debat te agenderen en te voeren over de museale functie in Zoetermeer. Precies zoals de VVD zelf op 29 november al voorstelde”, aldus Van de Bunte. De directeur roept ook Zoetermeerders op om het museum te steunen met een bezoekje bij de familietentoonstelling Spierballen, stiletto’s en superhelden en de tentoonstelling Respect.

Inspraak
Interim-directeur Hans van de Bunte, gaf deze week in de raadscommissie aan dat het museum volgens hem wordt afgerekend op de koers die in het verleden is ingezet. Nu met een nieuwe Raad van Toezicht en directie wordt een ander beleid gevoerd en wordt ook wel degelijk ingezet op het historische verhaal van Zoetermeer. “Een verhaal wat u straks weggooit”, aldus Van der Bunte. Ook staan zo’n 700 leerlingen op de planning die in het najaar het museum gaan bezoeken. “Scholen zijn er vrij in om dit in te vullen. Ze kunnen ook naar Leiden en Delft maar komen naar Museum De Voorde.” Hij vroeg de raadscommissie om tijd. “Laat ons in ieder geval één of twee jaar draaien om te laten zien welke plannen wij willen uitvoeren en welke koers wij willen varen”, aldus Van de Bunte.

Zorgen
De directie heeft zorgen over het personeel en de vele vrijwilligers die in het museum werken. “Ik kan het ze niet kwalijk nemen maar mijn personeel is gaan solliciteren bij het horen van dit bericht”, vertelt Van der Bunte.

Akkoord
Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of er een wijziging komt in het akkoord zoals de beoogde coalitie dat heeft opgesteld. Deze raadsvergadering was woensdag na de sluiting van deze krant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05