De Balijhoeve. Foto: Alex Berendsen
De Balijhoeve. Foto: Alex Berendsen

Nominaties voor de Gemma Smid Architectuurprijs

Actueel 522 keer gelezen

Zoetermeer - Kantoorgebouw Sasma van Houweling architecten, ‘t Oude Huis door Joost Boshuizen Archictectuur I StudioJBA, Stadsboerderij De Balijhoeve door Stadsarchitect Ralph Goutier, Stadskwartier Palenstein door LEVS architecten en Kindcentrum De Entree door LIAG architecten, maken kanss op de Gemma Smid Architectuurprijs en Publieksprijs 2022. 

De onafhankelijke vakjury  bestaat uit Brechje Pronk (Architect, gemeente Rotterdam), Ronald Knappers (VVKH architecten en stadsbouwmeester Zoetermeer) en Sabine Geerlings (Sabine Geerlings Landschapsarchitectuur). Naast de vakprijs wordt er een publieksprijs uitgereikt. Het gebouw met de meeste stemmen van het publiek krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2022. Stemmen kan tot zaterdag 18 juni, via https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/architectuurprijs/. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 18 juni, in Club Entree. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, door haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. 

Stadskwartier Palenstein bevat een appartementengebouw met winkels heeft verschillende bouwhoogtes, doorkijkjes tussen de zes torens en verhoogde binnentuinen. Kindcentrum De Entree is opgevallen doordat het open onderwijsconcept terugkomt in de opzet van het gebouw. Kantoorgebouw Sasma is van binnenuit ontworpen, volledig op maat voor de opdrachtgever. Stadsboerderij Balijhoeve is nu gerenoveerd en net als de stallen uitgebreid. Het Oude Huis is een statig Rijksmonument uit 1872. De nieuwe uitbreiding voor trainingen is zorgvuldig ingepast in de beeldentuin en zoekt het contrast met het oude gebouw.

Uit de krant

Uit de krant