Afbeelding

Waar moet je op letten bij de aankoop van een bestelbus?

Actueel 226 keer gelezen

Heb je een bestelbus nodig voor je bedrijf? Dan is de keuze tegenwoordig enorm groot! Je kunt dan bijvoorbeeld voor een spiksplinternieuwe bestelbus gaan, maar tweedehands is eigenlijk een betere optie als je een klein budget hebt. Sta jij ook voor deze moeilijke keuze? Lees dan snel verder, want hieronder leggen we uit je waar je op moet letten als je een bestelbus nodig hebt!

Welk model bestelbus kiezen?

Ten eerste moet je kijken naar de behoeften van jouw bedrijf als je de juiste keuze voor een bestelbus wilt maken. Vervoer je bijvoorbeeld vooral personen, dan is een bestelbus met veel zitplaatsen uiteraard de beste optie. Neem je vooral pakketten mee de bus in, dan is een bestelbus met veel laadruimte en een groot laadvermogen een beter idee. Denk daarom goed na over de opbouw en indeling van de cabines. En ben je op zoek naar een bestelbus met een trekhaak, dan kan het nuttig zijn om het trekvermogen van verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Vaak hebben elektrische motors minder trekvermogen dan verbrandingsmotors, dus moet je ook nadenken of je een diesel, benzine of elektrische bestelbus nodig hebt. 

Nieuw of occasion?

Je hebt daarnaast dus ook de keuze om voor een nieuwe of occasion bestelbus te gaan. Het voordeel van een nieuwe wagen is dat jij de eerste bent die in de auto gaat rijden en dat het vaak zuiniger is dan oudere en tweedehands bestelbussen, maar dat is niet altijd zo. Kies je namelijk voor een populair model zoals de Iveco Daily bestelbus, dan heb je grote kans dat er ook modellen uit recente bouwjaren en nauwelijks gebruikt bij zitten. Het voordeel van een occasion bestelbus is daarnaast dat het een stuk goedkoper is dan een volledig nieuwe wagen!

Leasen of kopen?

Bestelbussen kun je kopen of leasen en dit is mogelijk bij zowel nieuwe als tweedehands wagens. Het voordeel van kopen is dat de wagen meteen helemaal van jou(w bedrijf) is, maar dan moet je wel een flink bedrag in één keer neertellen. Wil je je werkkapitaal liever behouden, dan is het slim om voor financial lease te gaan. Deze leaseconstructie houdt in dat je niet meteen een grote investering hoeft te doen, maar tegelijkertijd wel van de fiscale voordelen geniet. Je bent namelijk de economische eigenaar van de bestelbus en dus kun je de wagen afschrijven op de balans en profiteren van de btw-teruggave, renteaftrek en investeringsaftrek.

Uit de krant

Uit de krant